Pārskats par Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) galvenajiem darba virzieniem augstākās izglītības un zinātnes jomā 2012. – 2015.gadā

21-05-2015

Nobeigums. Sākums „ZV” nr. 9

II. Starptautiskais arodbiedrību darbs

1. Dalība Eiropas Izglītības un zinātnes arodbiedrību konfederācijas (ETUCE) Augstākās izglītības un zinātnes pastāvīgās komisijas (HERSC) darbā. I.Trapenciere ievēlēta par priekšsēdētāja vietnieci.

2. I.Trapenciere ievēlēta HERSC ETUCE Konsultatīvajā padomē;

3. Eiropas sektorālais sociālais dialogs izglītībā (ESSDE) – darba grupa par augstāko izglītību un zinātni (tēmas – jauno zinātnieku karjera, MOOCs, Boloņas process u.c.)

4. Piedalīšanās Eiropas Sociālā dialoga ietvaros organizētā konferencē par jaunā zinātnieka darba apstākļiem un karjeras iespējām (2014.g., piedalījās L.Vīķele, LZA arodorganizācija)

5. Atzinumu sagatavošana un prezentācija EI un ETUCE sanāksmēs par Eiropas Komisijas Rekomendācijām Latvijai augstākajā izglītībā un zinātnē.

6. EI delegāte Eiropas Augstākās izglītības ministru konferencē 2012.g. Bukarestē. Pārtulkota Eiropas Augstākās izglītības un zinātnes ministru konferences (Bukareste) Rezolūcija; par konferenci sagatavota prezentācija LIZDA Augstskolu un zinātnes komisijas sēdei.

7. Sagatavota prezentācija AIP par Eiropas Augstākās izglītības un zinātnes ministru konferences Rezolūciju.

8. I.Trapenciere nominēta par ETUCE pārstāvi Augstākās izglītības ministru konferencei 2015.g. maijā Erevānā.

9. Piedalīšanās EI pētījuma izstrādē (darba grupa – 5 pārstāvji no EI) par akadēmiskā un zinātnes personāla darba vidi un darba apstākļiem.

10. Noorganizēta Augstskolu un zinātnes komisijas paplašināta sēde, kurā piedalījās Lietuvas Augstākās izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības delegācija.

11. Sadarbība ar Baltijas valstu arodbiedrībām – noorganizēts 1.Baltijas valstu Augstākās izglītības un zinātnes arodbiedrību seminārs (2014.g.), kurā diskutēja par AI finansēšanas principiem Baltijas valstīs, apspriestas turpmākās sadarbības iespējas.

12. Piedalīšanās citu valstu arodbiedrību konferencēs/sanāksmēs– Ukrainā (R.Ozola), Kazahijā (R.Mozere).

13. Piedalīšanās EK darba grupās: Digitālā apmācība, Caurviju prasmes (kā ETUCE eksperte), ACVT (kā LBAS eksperte).

14. Solidarizējoties ar citām Eiropas valstu arodbiedrībām, rosināts parakstīties par finansējuma palielinājumu augstākajai izglītībai un pētniecībai, kā arī specifiski humanitārajām un sociālajām zinātnēm (pirms attiecīgajām Eiropas Parlamenta sesijām).

15. Somijas arodbiedrības (OAJ), Zviedrijas izglītības darbinieku arodbiedrību Lararforbundet, Riksforbundet, Lietuvas augstskolu arodbiedrības, Vācijas profesionālās augstākās izglītības arodbiedrību delegāciju uzņemšana, vizītes uz RPIVA, koledžām. Prezentāciju sagatavošana par Pedagogu izglītību, koledžas izglītību un LIZDA darbu.

III. Turpmākā darba virzieni:

1. Turpināt strādāt pie pieprasījuma par finansējuma palielināšanu zinātnei un augstākajai izglītībai, kas ir nepieciešams priekšnoteikums kvalitatīvas, mūsdienīgas zinātnes attīstībai Latvijā;

2. Sagatavot LIZDA Rezolūciju par augstākās izglītības un zinātnes finansējuma palielināšanas nepieciešamību.

3. Lai panāktu finansējuma palielinājumu, uzlabot sadarbību ar RP, LZA, LZS, LZP, LJZA. Meklēt veidu konstruktīvai sadarbībai ar IZM Augstskolu, zinātnes un inovāciju departamentu, Saeimas partijām/frakcijām.

4. Uzlabot sadarbību ar medijiem, aktualizējot augstākās izglītības un zinātnes jautājumus. Veidot pozitīvu arodbiedrības tēlu medijos par augstāko izglītību. Veidot balvu medijiem par labāko publikāciju un/vai raidījumu par augstākās izglītības un zinātnes problemātiku, akcentējot LIZDA viedokli.

5. Sagatavot un publicēt LIZDA mājas lapā materiālu par Ziemeļvalstu arodbiedrību viedokli par Latvijas jauno Augstākās izglītības finansēšanas modeli.

6. Ieplānot ikgadējas tematiskas tikšanās arodorganizācijās, organizēt arodbiedrības diskusijas par jauno augstākās izglītības finansēšanas modeli.

7. Organizēt augstskolu arodkomiteju apaļo galdu par Augstākās izglītības finansēšanas modeli ar mediju piedalīšanos.

8. Organizēt semināru par Eiropas Augstākās izglītības ministru konferenci Erevānā.

9. Tulkot un www.lizda.lv ievietot Rezolūciju par AI ministru konferenci Erevānā.

10. Organizēt konferenci/semināru par salīdzinošo EI pētījumu par darba vidi un darba apstākļiem.

11. Publicēt LIZDA mājas lapā rakstu par EI pētījuma “Akadēmiskā personāla darba vide un darba apstākļi” rezultātiem.

12. Uzaicināt IZM informēt par IZM pasūtītā audita pētījumu par akadēmiskā personāla slodzi. Pieprasīt IZM prezentāciju un viedokli par budžeta studiju vietas aprēķina rezultātiem (IZM pasūtīts pētījums), kā arī pa citiem pētījumiem, ko IZM veic augstākās izglītības un zinātnes politikas jomā.

13. Regulāri informēt “Zinātnes Vēstneša” lasītājus par arodbiedrības darbu.

14. Aicināt visus arodbiedrības biedrus un “Zinātnes Vēstneša” lasītājus izteikt savus ierosinājumus un priekšlikumus darba pilnveidošanai, aktīvi izsakot savu pozīciju. Tikai vienoti mēs varēsim panākt uzlabojumus zinātnes politikā un zinātnes finansējuma palielināšanu!

Powered by Elxis - Open Source CMS