RTU Neorganiskās ķīmijas institūts. Zinātniskās aktivitātes un konsolidācija

21-05-2015

Rīgas Tehniskās universitātes Neorganiskās ķīmijas institūta zinātniskā darbība pēc vairākām reorganizācijām un privatizācijas mēģinājumiem ir saistīta ar materiālzinātnes problēmu risināšanu, jo visā pasaulē aktuāla ir jaunu materiālu izstrāde un esošo materiālu modificēšana, lai nodrošinātu to fizikālo, ķīmisko un mehānisko raksturlielumu būtiskus uzlabojumus un nodrošnātu materiālu ilgmūžību. Mērķa sasniegšanu veicina plaša nanodaļiņu un nanostrukturālu materiālu izveide, kombinējot atsevišķu komponentu teicamās īpašības, kā arī efektīvu, ekonomiski pamatotu un videi draudzīgu tehnoloģisko procesu izstrādi.

RTU Neorganiskās ķīmijas institūta darbības mērķis ir, balstoties uz ilgstošu pieredzi un sadarbību ar partneriem, izveidot modernus un videi draudzīgus daudzfunkcionālus nanodaļiņu kompozītus un to pārstrādes tehnoloģijas materiālos, veicinot to lietošanas sfēru optimizāciju un komercializāciju.

Zinātniskās darbības galvenie uzdevumi ietver:

daudzkomponentu oksīdu, nitrīdu, karbīdu un borīdu plazmas un ķīmiskās sintēzes metožu attīstību;

funkcionālu un augsttemperatūras, augstas cietības konstruktīvo materiālu izveidi;

nanostrukturālu materiālu izstrādi, izmantojot ātrās nanodaļiņu saķepināšanas metodes – dzirksteļizlādes plazmas, mikroviļņu karsēšanas un karstās presēšanas metodes;

nanodaļiņu un nanostruktruālo materiālu īpašību un lietojuma noskaidrošanu;

modificēta hidroksilapatīta biomateriālu un uz fosfātiem bāzētu cieto elektrolītu sintēzes metožu izstrādi;

aktīvu katalizatoru un fotokatalizatoru, luminiscento materiālu izstrādi.

Institūts pētījumus veic LZP grantu, valsts pētījumu programmas materiālzinātnē, kā arī ERAF, ESF un ES projektu ietvaros. ERAF un ES projektu izpildē iegādātas modernas iekārtas – nanodaļiņu mikroviļņu sintēzes aparatūra, nanodaļiņu ātrās saķepināšanas iekārtas, augstfrevences ģenerators, rentgeniekārtas materiālu un fāžu sastāva analīzei.

Zinātniskos pētījumus institūts veic sadarbībā ar LU Cietvielu fizikas institūtu, RTU Materiālzinātņu un lietišķās ķīmijas fakultāti, Vācijas, Austrijas, Bulgārijas, Beļģijas, Lietuvas zinātniskajām institūcijām, kā arī ar izveidotajiem Latvijas mazajiem uzņēmumiem “PCT Ltd.” un a/s “NEOMAT”, kuri specializējas plazmas tehnoloģijā.

Institūta darbība atspoguļota vidēji 32 starptautiskajās publikācijās gadā, 30 starptautiskās un Latvijas zinātniskās konferencēs. Institūtā izstrādāti promocijas un maģistra darbi, RTU maģistrantūras studenti apgūst plazmasķīmisko sintēzi.

Līdztekus zinātniskajai darbībai sadarbībā ar Materiālu pētnieku biedrību organizētas starpatutiskās zinātniskās konferences “Baltmattrib” un izdots Latvijas Ķīmijas Žurnāls.

2015. gadā sakarā ar Latvijas zinātnes reformu sākta Neorganiskās ķīmijas institūta iekļaušana RTU Materiālzinātņu un lietišķās ķīmijas fakultātes struktūrā ar nolūku veikt pētījumu intensifikāciju sadarbībā ar RTU zinātniekiem un aktīvāku studentu piesaisti institūtā veicamajiem zinātniskajiem pētījumiem.

LZA akadēmiķis Jānis Grabis

Tēzes ziņojumam LZA Senāta sēdē 2015. gada 26. aprīlī

Powered by Elxis - Open Source CMS