Pasniedz L’OREAL, UNESCO un Latvijas Zinātņu akadēmijas stipendijas “Sievietēm zinātnē”

21-05-2015

LZA prezidenta Ojāra Spārīša uzruna 2015. gada L’OREAL Latvijas stipendijas “Sievietēm zinātnē” pasniegšanas ceremonijā 2015. gada 14. maijā

Ekselence, L’OREAL Latvijas stipendijas “Sievietēm zinātnē” Goda patronese Vaira Vīķe–Freibergas kundze, L’OREAL Baltic ģenerāldirektor Johan Berga kungs, godātie akadēmiķi – stipendijas piešķiršanas Žūrijas komisijas un LZA Senāta priekšsēdētāj Jāni Stradiņa kungs un UNESCO Latvijas Nacionālās komitejas Zinātnes programmu padomes priekšsēdētāj, Latvijas universitātes rektor Mārci Auziņa kungs, visu iepriekšējo un šī gada L’OREAL stipendiātes, akadēmiķi, dāmas un kungi!

Latvija nav liela, bet tās zinātnieki, viņu ekselenci apvienojošā Zinātņu akadēmija un mūsu valstī strādājošo tuvu pie 4000 pētnieku zinātniskie sasniegumi gan dara godu šai zemei, gan daudzina tās intelektuālo lepnumu tālu pāri tās robežām. Mums visiem ir pagodinoši, ka Latvijas zinātnieču – sieviešu nopelnus pamana un novērtē starptautiskas sadarbības konsorcijs UNESCO, un balvas piešķir viens no zinātnes un industrijas lielvalsts Francijas vadošajiem uzņēmumiem L’OREAL ar savas Baltijas pārstāvniecības tiešu līdzdalību.

Katrai valstij ir svarīga un rūp jaunās zinātnieku paaudzes atjaunošana, ar savu augstskolu un zinātnisko institūtu līdzdalību audzinot nacionāli svarīgu nozaru speciālistus. Turklāt viņu vidū ar L’OREAL–UNESCO starptautiskās programmas “Sievietēm zinātnē” (For Women in Science) atbalstu īpaši pamanāmas kļūst jaunās un daudzsološās pētnieces, kurām uzņēmuma L’OREAL piešķirtās stipendijas palīdz popularizēt sieviešu sasniegumus dzīvības zinātnēs un materiālzinātnēs, sniedz atbalstu sievietēm – pētniecēm, ģimenes cilvēkiem, mātēm viņu optimisma, sociālās aktivitātes un karjeras nodrošinājumam, kas ir tik būtiski Latvijas nacionālās zinātnes potenciāla saglabāšanai un attīstīšanai.

Latvijas Zinātņu akadēmijas vārdā es vēlos sveikt šī gada laureātes – L’OREAL Latvijas stipendiātes: Latvijas Organiskās sintēzes institūta Membrānaktīvo savienojumu beta-diketonu laboratorijas pētnieci, ķīmijas zinātņu doktori Lauru Beķeri, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Vēža šūnu bioloģijas laboratorijas zinātnisko asistenti, bioloģijas maģistri Andu Hūnu un Daugavpils Universitātes Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta G. Liberta Inovatīvās mikroskopijas centra pētnieci, inženierzinātņu maģistri Irēnu Mihailovu par nozīmīgiem pētījumiem dzīvības un materiālzinātnēs, meklējot atbildes uz ļaundabīgo audzēju diagnostikas, šūnu regulācijas un atjaunošanās procesu, kā arī atjaunojamās enerģijas nesējmateriālu izpētes jautājumiem.

Latvijas Zinātņu akadēmijas pateicība stipendijas piešķīrējiem un stipendiātēm par zinātnes popularizēšanu skolu jaunatnes vidū, ar lekcijām un ceļojošās fotoizstādes “Sievietēm zinātnē” sekmējot dzīvības un materiālzinātņu nozaru zinātniskās pētniecības pievilcību un rosinot interesi par zinātnieka cildeno misiju sabiedrības garīgās un ekonomiskās izaugsmes veicināšanā. Es pateicos L’OREAL Baltic ģenerāldirektoram Johanam Berga kungam par uzņēmuma atbalsta misijas nesavtīgu turpināšanu, es pateicos Goda patronesei, ekselencei Vairai Vīķei–Freibergas kundzei, ar kuras iniciatīvu pirms 11 gadiem tika iedibināta šī cildenā tradīcija. Mana pateicība stipendijas Žūrijas komisijas priekšsēdētājam akadēmiķim Jānim Stradiņam un UNESCO Latvijas nacionālās komitejas Zinātnes programmu padomes priekšsēdētājam akadēmiķim Mārcim Auziņam par ieguldīto organizatorisko darbu. Es no sirds pateicos Stipendiju programmas koordinatorei Esterei Braķei par perfekto stipendiju konkursa norises vadīšanu, institucionālās sadarbības koordinēšanu un cilvēcisko aizrautību šī sievietēm zinātnē pagodinošā pasākuma īstenošanu.

Lai šī L’OREAL stipendijas “Sievietēm zinātnē” piešķiršanas diena mums visiem sniedz gandarījumu un paliek labā atmiņā, lai tā stimulē ikvienu tālākai izaugsmei un sekmīgai zinātnieka karjerai!

Powered by Elxis - Open Source CMS