Diskusija par zinātniskās darbības komercializācijas jautājumiem tiks turpināta

29-05-2015

Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) š.g. 13. maijā bija pulcējušies vairāku augstskolu un zinātnisko institūtu pārstāvji, lai piedalītos sarunā par zinātnisko izgudrojumu komercializācijas iespējām, veiksmēm un arī neveiksmēm. Tieši pēdējās visvairāk sarūgtina zinātniekus, jo viņu entuziasmu nomāc pārāk garais un neefektīvais ceļš, pa kādu saskaņā ar mūsu valsts likumdošanas nepilnībām ir spiesta virzīties zinātne Latvijā. LZA prezidenta O.Spārīša rosinātās diskusijas mērķis bija aktivizēt viedokļu apmaiņu par to vai un kā zinātnieku izstrādātais produkts ir komercializējams, kāds būtu efektīvākais ceļš līdz tā komercializācijai un kādi ir šķēršļi šai ceļā.

Latvijā ir gudri zinātnieki un perspektīvi izgudrojumi, tomēr dažādu iemeslu dēļ tos nav iespējams komercializēt. Diskusijā par iespēju padarīt komercializācijas procesu efektīvāku iezīmējās divas galvenās problēmas. Pirmkārt, zinātnei trūkst saskarsmes ar reālu biznesa vidi, t.i., nepieciešams konkrēts biznesa „pasūtījums" pie kā strādāt, lai to varētu sekmīgi komercializēt, ieviest ražošanā. Otrkārt, zinātnei nav resursu, lai patstāvīgi radītas perspektīvas izstrādnes padarītu komercializējamas, t.i., spertu soli no teorētiskas izstrādnes vai prototipa līdz pirmajam praktiskajam izmantotājam.

Lai risinātu minētās problēmas diskusijas dalībnieki vienojās, ka LZA ar privātiem partneriem veidos datu bāzi, kurā tiks apkopotas zinātnisko institūtu radītās perspektīvākās izstrādnes, kas tiks piedāvātas privātiem investoriem, riska kapitālistiem un ražotājiem. Datu bāze saturēs standartizētu, pārskatāmu un uzņēmējam saprotamu informāciju. Pirms to iekļaušanas datu bāzē izstrādnes tiks šķirotas, un subjektīvi tiks izvērtēta iespēja tās komercializēt. Datu bāze būs pieejama LZA mājaslapā bez maksas.

Lai uzsāktu datu bāzes izveidi, LZA kopīgi ar advokātu biroju VARUL ir izstrādājusi anketu, kas tiks izsūtīta zinātniskajiem institūtiem. Rezultāti tiks apkopoti un apzināti līdz nākošajai diskusijas kārtai, kas plānota 17. jūnijā plkst. 15 Latvijas Zinātņu akadēmijā.

13. maija diskusijā piedalījās VARUL korporatīvo un komerctiesību prakses vadītājs Ansis Spridzāns, LZA pieaicinātais konsultants tehnoloģiju pārneses jautājumos Jānis Freibergs, kā arī zinātnisko institūtu, augstskolu un citu institūciju pārstāvji, starp tiem Elektronikas un datorzinātņu institūta direktors Modris Greitāns, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Elmārs Grēns, Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūta direktors Uģis Cābulis, LU Matemātikas un informātikas institūta izpilddirektore Ināra Opmane, LU Matemātikas un informātikas institūta direktors Rihards Balodis, Rēzeknes Augstskolas Reģionālistikas zinātniskā institūta zinātniskā asistente Solvita Pošeiko, LLU aģentūras "Zemkopības zinātniskais institūts" direktors Aivars Jermušs, RSU Tehnoloģiju pārneses kontaktpunkta vadītāja Linda Gabrusenoka un vadītājas asistente Justīne Vīķe, un LU Bioloģijas institūta zinātniskā sekretāre Gaida Galakrodziniece.


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Powered by Elxis - Open Source CMS