Latvijas ainavas cildinātāja Edgara Vintera darbu izstāde

5-06-2015

Grāmatā "Gleznotājs Edgars Vinters", kas iznāca, atzīmējot E. Vintera 90-gadi, mākslas zinātnieks O.Spārītis ierindojis viņu latviešu izcilāko gleznotāju plejādē: "Vēl joprojām E. Vintera otas triepieni ir ātri un spēcīgi, viņa krāsas izteiksmīgi raksturo motīvu un gleznās ir nesalaužams spraigums.

Edgara Vintera Latvijas ainavu spilgtais tēlojums neapšaubāmi nodrošinās viņam vietu 20. un 21. gadsimta latviešu glezniecības vēsturē". (Gerbers H.J., Spārītis O. Gleznotājs Edgars Vinters. Rīga: apgāds Zvaigzne ABC, 2009.)

Savukārt, raksturojot E.Vintera mākslas stilu un pasaules redzējumu, O.Spārītis teic, ka "to noteikti var apzīmēt kā lirisku, pat romantisku un pievērstu dabas un ainavas estetizācijai. No kompozīcijas viedokļa to raksturo stabila uzbūve un telpiskais dalījums vairākos plānos. Latvijas Mākslas akadēmijas izcilākie pedagogi - Leo Svemps, Jānis Kuga, Kārlis Miesnieks - saviem studentiem starpkaru periodā tika mācījuši reālistiska zīmējuma un akadēmiski modelētas formas izjūtu, mudinot saglabāt ievērojamu detaļu bagātību. Tieši tā savu attēlojamo pasauli redz arī E.Vinters, un nekāda vara nespēj piespiest viņu just vai domāt citādi." (Grass G., Spārītis O., Gerbers H.J. Es vēlos mājās pārnākt. Edgars Vinters. Karavīra zīmējumi. Rīga: apgāds Zvaigzne ABC, 2012.)

E.Vintera (22.09.1919. - 29.04.2014.) ainavu izstāde no Jāņa Sausnīša kolekcijas skatāma Latvijas Zinātņu akadēmijas 2. stāva vestibilā.

Ilze Stengrevica,
LZA sabiedrisko attiecību speciāliste

Powered by Elxis - Open Source CMS