LZA nodaļās

5-06-2015

Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas sēdes
"Par 2014. gada sasniegumiem zinātnē"

27. martā notika nodaļas sēde, kurā tās dalībnieki noklausījās LOSI vadošā pētnieka Dr.chem. Eināra Ložas priekšlasījumu "Par aktīvo pretvēža vielu belinostats". Kā zināms, LZA nosaukto nozīmīgāko 2014. gada Latvijas zinātnes sasniegumu skaitā ir Latvijā sintezētā aktīvā pretvēža viela belinostats, kura atļauta lietošanai ASV medicīnas praksē periferālās T-limfomas ārstēšana (autori - akad. I. Kalviņš, Dr.chem. E. Loža, Dr.chem. K. Dikovska; LOSI). Referents galveno uzmanību veltīja veiktajam apjomīgajam eksperimentālajam sintētiskajam darbam preparāta izstrādāšanā.

Akadēmiķis Nikolajs Sjakste referātā "Modificētu nukleozīdu un 1,4-dihidropiridīnu mijiedarbība ar DNS" norādīja, ka spēju mijiedarboties ar DNS uzskata par vielas citotoksiskās vai mutagēnās darbības pazīmi, tomēr parādās dati, ka šī spēja var būt saistīta arī ar citām vielas bioloģiskām aktivitātēm. Pētīta vairāku vielu, t.sk. ftorafūra un 1,4 dihidropiridīna atvasinājumu mijiedarbība ar DNS, izmantojot spektroskopijas metodes. Darba rezultāti dod iespēju izstrādāt pamatu jaunām lietošanas indikācijām, piemēram, cukura diabēta komplikāciju ārstēšanai.

Sēdes noslēgumā "saldajā ēdienā" bija LZA goda doktora selekcionāra Aldoņa Vēriņa atraktīvais priekšlasījums "Pasaules un Latvijas peoniju audzētāju un selekcionāru sasniegumi". Autora monogrāfija "Latvietis un viņa peonijas" arī ierindota LZA nosaukto nozīmīgāko 2014. gada Latvijas zinātnes sasniegumu skaitā.

17. aprīļa nodaļas sēdē ar ziņojumu par LZA 2014. gada nominācijā "Sasniegumi lietišķajā zinātnē" apbalvoto darbu "Augstas izšķirtspējas masspektrometrijas pielietojums pētījumiem par noturīgā organiskā piesārņojuma izplatību Baltijas jūras reģionā", kas veikti Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR" un LU Ķīmijas fakultātē (autori Dz. Začs, J. Rjabova, I. Pugajeva, Dr. A. Vīksna, Dr. V. Bartkevičs) uzstājās Mg. Dzintars Začs, kurš par šo tēmu izstrādājis savu promocijas darbu. Izstrādātās metodes veiksmīgi pielietotas, lai savāktu pēc iespējas vairāk datu par minētā piesārņojuma izplatību Baltijas jūras un Latvijas ieksējo ūdeņu zivīs, un ir konstatēts plašs piesārņotāju spektrs. Šie Latvijas zinātnieku pētījumi paver plašas sadarbības iespējas ar ārzemju institūtiem, jo problēma ir aktuāla visiem pasaules reģioniem, un izstrādātā metodoloģija plaša toksisko savienojumu spektra noteikšanai spēj attīstīt pētījumus jaunā kvalitātē.

Referātu "Multirezistences modulatoru konstruēšana ķīmijterapijas efektivitātes uzlabošanai" nolasīja LOSI vadošais pētnieks, LZA korespondētājloceklis Aivars Krauze. Veikto pētījumu rezultātā Latvijas Organiskās sintēzes institūtā atrasta jauna pretvēža terapijā aktuālās multirezistences modulējoša savienojumu klase. Nepieciešami padziļināti pētījumi, lai radītu pretvēža preparātu multirezistences modulatoru, medikamentu augstas nepieciešamības zāļu kategorijā.

Plašu pārskata ziņojumu "Molekulārās bioloģijas, ‘ideālās' sintēzes, polimēru termodinamiskās saderības un sinhrotrona strukturālo metožu loma 21. gadsimta biomasas pētniecībā (Biomasas biorafinēšana enerģijai, ķimikālijām un biokompozītiem)" sniedza Latvijas Koksnes ķīmijas institūta vadošais pētnieks, LZA korespondētājloceklis Jānis Grāvītis.

ĶBMZN zin. sekretāre Baiba Ādamsone


LLMZA prezidija un LZA LMZN kopsēdē izskatītie jautājumi

2015. gada 18. maijā Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) norisinājās kārtējā Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) prezidija un LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas (LZA LMZN) sēde.

Sēdes sākumā tika sveikts Benjamiņa Treija balvas laureāts Krišjānis Āboltiņš, kurš balvu saņēma par promocijas darbu "Automobiļu pēcpārdošanas pakalpojumu tirgus attīstības iespējas Latvijas reģionos" (zinātniskā vadītāja - akadēmiķe Baiba Rivža).

Turpinājumā tika sveikts LLMZA Lauksaimniecības zinātņu nodaļas vadītājs, profesors emeritus Dainis Lapiņš, kuram Ordeņu kapituls 2015. gada 2. aprīlī nolēma par nopelniem Latvijas valsts labā piešķirt Atzinības krusta IV šķiru.

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta pētniece Aina Kokare uzstājās ar ziņojumu "Selekcijas stratēģijas izstrāde vasaras miežiem ilgtspējīgai lauksaimniecībai". Pētījuma mērķis ir novērtēt izlases efektivitāti bioloģiskajā un konvencionālajā saimniekošanas sistēmā un noskaidrot, kuri ir piemērotākie audzēšanas apstākļi šķirņu selekcijai bioloģiskās lauksaimniecības vajadzībām (ar prezentācijas saturu var iepazīties LLMZA mājaslapā).

LLMZA nodaļu vadītāji klātesošos iepazīstināja ar izvirzītajiem jauno LLMZA locekļu kandidātiem. Ar kandidātu sarakstu var iepazīties LLMZA mājaslapā. Tika nolemts izteikt vienbalsīgu atbalstu visiem izvirzītajiem kandidātiem.

LLMZA prezidente Baiba Rivža iepazīstināja ar LLMZA kopsapulces programmu. Tika pārrunāti ar kopsapulci saistīti organizatoriski jautājumi. LLMZA kopsapulce notiks 2015. gada 5. jūnijā Jelgavas pilī.

Pie dažādiem jautājumiem LLMZA viceprezidents Īzaks Rašals informēja par savu vizīti Kijevā, kur no 21. aprīļa līdz 23. aprīlim norisinājās Eiropas Lauksaimniecības pārtikas un dabas zinātņu apvienības (UEAA) konference. Konferences laikā tika parakstīta Rezolūcija par sadarbību starp Eiropas lauksaimniecības akadēmijām, pētniecības centriem un līdzīgām institūcijām, lai reformētu agrāro zinātni (ar rezolūcijas tekstu var iepazīties LLMZA mājaslapā).

Akadēmiķe Baiba Rivža informēja par aktualitātēm LLMZA un LZA LMZN īstenotajos projektos:

Zviedru Institūta tematiskās partnerības ICE ietvaros maija beigās Lietuvā, Kauņā LLMZA prezidente B.Rivža piedalīsies XX Ikgadējā starptautiskajā konferencē "Putting Keywords Together in Innovation Ecosystem";

 ERA-NET projekta SUMFOREST ietvaros 5. - 7. maijā Varšavā norisinājās darba seminārs, kurā tika pārrunāts paveiktais un iezīmēta tālāka projekta attīstība. Seminārā piedalījās LLMZA prezidente Baiba Rivža un LLU Meža fakultātes prodekāns, pētnieks Jānis Krūmiņš. Diskusiju grupās tika apspriestas potenciāli iespējamās zinātniskās izpētes tēmas. 2014. gada nogalē un 2015. gada sākumā visās projektā iesaistītajās dalībvalstīs tika veikta aptauja par tēmām, kas saistītas ar mežu problemātiku un ir nozīmīgas projekta dalībvalstīm. Varšavā darba grupu diskusiju ietvaros tika izvērtēti minētās aptaujas rezultāti. Pirmais pētniecisko tēmu uzsaukums paredzēts 2016. gada pavasarī. Visām projekta dalībvalstīm jāgriežas savu valstu ministrijās, kas koordinē un finansē ar meža problemātiku saistītās jomas  (Latvijā tā ir Zemkopības ministrija) un jāinformē par uzsaukumu, kā arī jālūdz iespēju paredzēt tam finansējumu. Tas ir ļoti svarīgs uzdevums, jo ERA-NET projektos var piedalīties tikai tās partnervalstis, kas ir paredzējušas projektiem nacionālo līdzfinansējumu. Papildus iepriekš minētajam uzdevumam, ir jāinformē institūcijas, kas var piedalīties projektu pieteikumu izstrādē, kā arī Meža nozares Kompetences centra vadība;

valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV ietvaros 3.-5. jūnijā Līgatnē programmas 5.2.3. projekta "Latvijas lauku un reģionālās attīstības procesi un iespējas zināšanu ekonomikas kontekstā" (vadītāja - akadēmiķe B.Rivža) pārstāvji piedalīsies Latvijas Lauku kopienu parlamentā "Izaugsmes priekšnosacījumu radīšana mazajās pilsētās un lauku reģionos".

Sēdes turpinājumā tika pārrunāts jautājums saistībā ar Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādnēm 2014. - 2020. gadam. Pašlaik notiek diskusijas par finansējuma sadalījumu 2016. gadam.

Sēdes noslēgumā B.Rivža informēja par:

diskusiju "Viedās specializācijas stratēģijas īstenošanas instrumenti: Praktisko pētījumu programma. Zināšanu ietilpīga bioekonomika" (diskusija notika 2015. gada 15. maijā; prezentāciju materiāli pieejami Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā); 

2015. gada LZA jauno locekļu vēlēšanām;

aktualitātēm saistībā ar konkursu valsts emeritētā zinātnieka statusa iegūšanai 2015. gadā.

LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas
zinātniskās sekretāres p.i. Kristīne Polačenko

Powered by Elxis - Open Source CMS