Latvijas Zinātņu akadēmijas, a/s "Exigen Services Latvia" un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonda Eižena Āriņa balva

5-06-2015

Par mūža devumu Latvijas datorzinātnes attīstībā piešķirta Eižena Āriņa piemiņas medaļa un 2015. gada balva LZA korespondētajloceklim Dr.habil.sc.comp. Audrim Kalniņam.

LZA kor.loc. Audra Kalniņa galvenais pētījumu lauks saistīts ar sistēmu modelēšanu, metamodelēšanu, modeļu transformācijām - laika posmā 2001 - 2010 .g. vienu no aktuālākajiem datorzinātnes pētījumu virzieniem un praktiskajiem pielietojumiem pasaulē. Audris Kalniņš Latvijā izvērsa jaunu pētījumu virzienu - modeļu transformāciju valodu izstrādi. Tika radīta grafiska ērti lietojama transformāciju valoda MOLA, publicēts vismaz 20 rakstu starptautiskos izdevumos un aizstāvētas 5 doktora disertācijas. Pirmais praktiskais lietojums valodai MOLA bija ar tās palīdzību uzbūvētais ērtais grafisko redaktoru komplekts pašu MOLA transformāciju izstrādei. A. Kalniņa pētījumi bija pamats veiksmīgai LU MII dalībai valsts pētījumu programmās. Valoda MOLA ieguvusi plašu starptautisku atpazīstamību. Galvenais šis atpazīstamības rezultāts bija LU MII iespēja veiksmīgi piedalīties ES 6. Ietvara ICT projektā ReDSeeDS (2007 - 2009. g.). Metode tika praktiski aprobēta vairākās Polijas un Vācijas universitātēs un programmatūras izstrādes firmās, tā nodrošinot turpmākās zinātniskās sadarbības perspektīvas.

Par praktisku ieguldījumu informācijas tehnoloģijas (IT) jomā, izstrādājot un ieviešot novatoriskus un sabiedrībai aktuālus IT risinājumus, piešķirta Eižena Āriņa piemiņas medaļa un 2015. gada balva Sergejam Skusovam.

SIA "Meditec" radošais direktors, valdes loceklis Sergejs Skusovs ir vadošais informācijas sistēmas Emy, tās papildinājuma EmyTab un sistēmas HealthPoint izstrādes vadītājs un projektētājs/ arhitekts.

Sistemas Emy un EmyTab ir risinājums Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta operatīvās darbības (NMPD) nodrošināšanai, darba procesa pārraudzībai un optimizācijai. Tās nodrošina efektīvu un ātru izsaukumu reģistrēšanu, apstrādi, nodošanu NMPD brigādēm, izsaukumu izpildes operatīvo vadību un medicīniskās dokumentācijas apriti. Sistēmas piedāvā 2 veidu lietojuma aplikācijas: 1. Stacionārā datora aplikācija - dispečeriem, operatīvās vadības personālam, statistikas darbiniekiem. Nodrošina sistēmas funkcionalitāti sadalījumā pa lomām. 2. Portatīvā aplikācija EmyTab uz Windows 8 planšetēm - lieto brigādes personāls operatīvo uzdevumu izpildē: izsaukumu saņemšanā, situācijas kontrolē, brigādes atrašanās vietas un statusa noteikšanā, izsaukuma karšu aizpildīšanā. EmyTab uzdevums ir atvieglot brigāžu darbu un nodrošināt efektīvu informācijas plūsmu starp brigādi un dispečeri, nodrošinot operatīvu palīdzības sniegšanas procesu un samazinot laiku, kas nepieciešams medicīniskās dokumentācijas aizpildīšanai.

Par praktisku ieguldījumu informācijas tehnoloģijas (IT) jomā, izstrādājot un ieviešot novatoriskus un sabiedrībai aktuālus IT risinājumus, piešķirts Eižena Āriņa diploms Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Informācijas sistēma HealthPoint - Latvijā pirmā izstrādātā platforma pacientiem, kas vienviet nodrošina dažādu ar veselību un veselības aprūpi saistītu jautājumu risināšanu. HealthPoint ir lielisks piemērs, kā mūsdienu tehnoloģijas var palīdzēt glābt cilvēku dzīvības, kļūstot par neatsveramu palīgu NMPD mediķiem brīžos, kad nepieciešams ātri un precīzi noteikt zvanītāja atrašanās vietu.

Latvijas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta e-pakalpojumi un aplikācija ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību reaģē uz sabiedrības vajadzībām pēc kvalitatīviem, ērtiem, ātriem un drošiem pakalpojumiem un informācijas, kas ir nozīmīgs praktisks ieguldījums informācijas sabiedrības attīstībā. Sistēmas lieto operatīvais dienests, bet tās ir milzīgs ieguvums sabiedrībai kopumā. Patīkami, ka šajā jautājumā mēs esam tālu priekšā Igaunijai un Lietuvai.

Par ieguldījumu Latvijas datorzinātnes teorijas attīstībā piešķirts atzinības raksts LZA akadēmiķim, RTU prof. Jurijam Merkurjevam.

Jurijs Merkurjevs ir zinātniskās skolas sarežģītu sistēmu modelēšanā un simulēšanā Latvijā dibinātājs un vadītājs. Ir izstrādāti jauni efektīvi risinājumi modelēšanas un simulēšanas metodoloģijā, kā arī simulēšanas integrācijā ar sarežģītu sistēmu analīzes, optimizācijas un vadības uzdevumiem, kas atver jaunas iespējas sistēmu simulēšanas metodoloģijas praktiskai pielietošanai. Vairāk nekā 300 zinātnisku publikāciju autors, tai skaitā 2 monogrāfijas un 8 aizstāvētu promocijas darbu vadītājs. Aktīvi pārstāv Latviju starptautiskajā arēnā. Starptautiskā žurnāla "Simulation: Transactions of The Society for Modeling and Simulation International" redaktors, Eiropas Simulēšanas biedrību federācijas EUROSIM valdes loceklis un vairāku starptautisku konferenču organizators.

Par ieguldījumu Latvijas datorzinātnes teorijas attīstībā piešķirts atzinības rakstu LLU prof. Egilam Stalidzānam.

Prof. Egils Stalidzāns ir izveidojis starpdisciplinārās sistēmbioloģijas un sintētiskās bioloģijas modelēšanas virzienu Latvijā nodibinot Biosistēmu grupu (www.biosystems.lv) 2006. gadā Latvijas Lauksaimniecības universitātē un vadot 2009.-2012. gadā pirmo zinātnisko projektu sistēmbioloģijā, kurā sadarbojās LLU, LU un RTU. Precīzās biškopības risinājumi ir paredzēti plašam praktiskam pielietojumam biškopībā, apvienojot attālinātas mērsistēmas un lēmumu atbalsta sistēmas. Praktiski pielietojumi tiek realizēti no 2008. gada.

Par ieguldījumu Latvijas IT nozares attīstībā, izstrādājot un ieviešot sabiedrībai aktuālus IT risinājumus, piešķirts atzinības raksts Mārim Zvirgzdiņam, SIA "Meditec" sistēmu arhitektam un valdes loceklim.

Balvas tika pasniegtas 2015. gada 21.maijā.

 

Apbalvotie un apbalvotāji K.F. Dombrovska foto

Pēdējā atjaunošana 5-06-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS