Piešķirtas LZA, SIA "ITERA Latvija", a/s "Latvijas Gāze" un RTU Attīstības fonda balvas zinātniekiem un praktiķiem

9-06-2015

Šodien, 9. jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) notika svinīgā LZA, SIA "ITERA Latvija", a/s "Latvijas Gāze" un RTU Attīstības fonda balvas zinātniekiem piešķiršanas ceremonija.

LZA, SIA "ITERA Latvija" un RTU Attīstības fonda balvu piešķir ievērojamiem Latvijas zinātniekiem un praktiķiem par izcilu veikumu vai mūža devumu vides, zemes un ģeogrāfijas zinātnēs vai par nozīmīgu vides izstrādes sistēmu veicināšanu. Pirmo reizi balva tika piešķirta 2001. gadā. Līdz šim balvu saņēmuši 26 zinātnieki un praktiķi.

Šogad žūrijas komisija nolēma LZA, SIA "ITERA Latvija" un RTU Attīstības fonda balvu piešķirt Dr.arch. Natālijai Ņitavskai par darbu "Baltijas jūras piekrastes ainavu identitāte Latvijā" un ieguldījumu ainavu arhitektūras jauno speciālistu sagatavošanā un Dr.arch. Sandrai Treijai par darbu kopu "Dzīvojamās vides kvalitāte lielmēroga dzīvojamo rajonu kontekstā" un ieguldījumu arhitektūras jauno speciālistu sagatavošanā.

Līgums par balvas piešķiršanu ar a/s "Latvijas Gāze" tika parakstīts 2002.gada 7.maijā, un jau 2002. gada 19. jūnijā tika pasniegtas pirmās balvas. Balvas nodibināšanas mērķis bija veicināt Latvijas zinātnes un moderno tehnoloģiju attīstību gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās ķīmijas tehnoloģijas nozarēs un novērtēt Latvijas zinātnieku, praktiķu un topošo zinātnieku (doktorantu) devumu šajos procesos, kā arī īpaši veicināt un atbalstīt medicīnas zinātņu jomā sirds ķirurģiju un kardioloģiju. Kopš 2009. gada balvas piešķir arī par sasniegumiem orgānu transplantācijā.

Žūrijas komisija lēma LZA, a/s "Latvijas Gāze" un RTU Attīstības fonda 2015. gada balvu piešķirt Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras docentei Ingunai Lubauai par izcilu veikumu bērnu kardioloģijā, bet balvu gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās nozarēs RTU Enerģētikas institūta docentam Jānim Bažbaueram par mūža ieguldījumu enerģētikas nozares jauno speciālistu sagatavošanā. Balvu radošam praktiķim gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās nozarēs saņēma a/s "Latvijas Gāze" Juridiskās daļas vadītāja Inga Krūmiņa par ieguldījumu Latvijas dabasgāzes nozares attīstībā un normatīvā regulējuma izstrādē, bet balvu jaunajiem zinātniekiem - RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūta doktorants Jurģis Zemītis par darbu "Telpu gaisa kvalitātes analīze un prognozēšanas metodoloģija" un Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas un dermatoloģijas slimību katedras asistents Raimonds Karls par aktīvu darbību ādas vēža profilaksē, savlaicīgā diagnosticēšanā un ārstēšanā.

Kopumā balvas saņēma septiņi zinātnieki un praktiķi.


RTU Attīstības fonda projektu vadītājs 
Imants Meirovics



Sandra Treija

SIA "ITERA Latvija" Valdes priekšsēdētājs
Juris Savickis un Natālija Ņitavska


Kardiologs Aris Lācis, Inguna Lubaua, A/S
"Latvijas Gāze" Valdes priekšsēdētājs
Adrians Dāvis


Adrians Dāvis, Jānis Bažbauers, akadēmiķis
Ivars Knēts, RTU Zinātņu prorektors Tālis Juhna

O.Spārītis, Inga Krūmiņa,  Adrians Dāvis

Jurģis Zemītis, Adrians Dāvis

Adrians Dāvis, Raimonds Karls

Adrians Dāvis, Ojārs Spārītis, Juris Savickis
Jāņa Brenča foto

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Pēdējā atjaunošana 12-06-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS