IN MEMORIAM

8-10-2015

Imants Meirovics
(11.06.1930.–24.09.2015.)

24. septembrī mūžībā aizgājis ilggadējais Rīgas Tehniskās universitātes/Rīgas Politehniskā institūta (RTU/RPI) profesors, Ķīmijas tehnoloģijas fakultātes dekāns, Latvijas Nopelniem bagātais tautas izglītības darbinieks, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) goda mecenāts profesors Imants Meirovics. Latvijā I. Meirovicu pazīst kā ķīmijas tehnoloģijas izglītības organizatoru, pedagogu, ķīmijas vēstures popularizētāju, ilggadēju Latvijas Izglītības fonda (LIF) mērķprogrammas “Izglītībai, zinātnei un kultūrai” padomes priekšsēdētāju.

Imants Meirovics dzimis Rīgā. Beidzis A. Kronvalda Rīgas pilsētas 23. pamatskolu, vēlāk – Rīgas Industriālā tehnikuma Ķīmijas nodaļu. 1959. gadā absolvējis Rīgas Medicīnas institūta Farmācijas fakultāti, iegūstot farmaceita specialitāti, un sācis strādāt par inženieri LZA Organiskās sintēzes institūtā.

Kopš 1960. gada I. Meirovics ir saistīts ar RPI/RTU. Jaundibinātajai RPI Ķīmijas fakultātes G. Vanaga Diketona problēmu zinātniskās pētniecības laboratorijai bija nepieciešams tehniskais vadītājs, un I. Meirovics ieņēma šo amatu. Vēlāk viņš kļuva par jaunāko, tad – vecāko zinātnisko līdzstrādnieku. 1968. gadā I. Meirovics sāka strādāt par Organiskās ķīmijas katedras vecāko pasniedzēju.

No 1972. gada docents (no 1984. gada – profesors) I. Meirovics bija fakultātes dekāna vietnieks, no 1974. līdz 1993. gadam – ieņēma Ķīmijas fakultātes dekāna amatu. Strādājot par dekāna vietnieku un dekānu, I. Meirovicam nācās risināt plašu problēmu loku, kas bija saistīts arī ar Ķīmijas fakultātes otrā mācību korpusa celtniecību Ķīpsalā.

Lielu ieguldījumu profesors ir devis arī ķīmijas zinātnes popularizēšanā, izvēršot aktīvu zinātnisko darbību organiskās ķīmijas jomā. I. Meirovics publicējis vairāk nekā 230 zinātnisko darbu, to skaitā – divas mācību grāmatas, divas ķīmijas vēstures grāmatas un trīs mācību līdzekļus.

Atzīmējot RPI 125. gadadienu (1987. gadā), tika iedibināta Paula Valdena medaļa un prēmija, un Imants Meirovics kļuva par darbu izvērtēšanas un prēmijas piešķiršanas komitejas priekšsēdētāju.

I. Meirovics bijis arī pie Latvijas Ķīmijas vēstures muzeja dibināšanas šūpuļa.

1993. gadā I. Meirovics izveidoja LIF mērķprogrammu “Izglītībai, zinātnei un kultūrai” un līdz 2007. gadam bija tās priekšsēdētājs, vienlaikus pildot arī Latvijas Izglītības fonda valdes locekļa pienākumus.

Kopš 2007. gada I. Meirovics strādāja RTU Attīstības fondā, līdz pat mūža galam pildot projektu vadītāja pienākumus.

Rīgas Tehniskā universitāte

Powered by Elxis - Open Source CMS