27. Baltijas zinātņu vēstures konference

8-10-2015

Š. g. 1. un 2 oktobrī Rīgā un Jelgavā norisinājās 27. Baltijas zinātņu vēstures conference "Zinātniskās biedrības, zinātņu akadēmijas, akadēmiskā sabiedrība Baltijā" ("Learned Societies, Science Academies, Academic Community in the Baltic"), kuras ietvaros notika Baltijas zinātņu vēstures un filosofijas asociācijas ģenerālā asambleja (1. oktobrī), kā arī Latvijas Zinātņu akadēmijas un Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas kopīgā sesija (2. oktobrī).

Konferences plenārsēdi Latvijas Zinātņu akadēmijā 1.oktobrī atklāja LZA prezidents Ojārs Spārītis, asociācijas Goda locekļu diplomus pasniedza profesoram Anto Leikolam (Somija) un profesoram Leonīdam Ribickim (Latvija).( Profesora Arvo Tēriga (Igaunija) vietā diplomu saņēma viņa kolēģe.)

Plenārsēdē referātus nolasīja profesors Jānis Stradiņš, profesors Liberts Klimka (Lietuva), profesors Anto Leikola. Videoapsveikumā conferences dalībniekus uzrunāja profesors Pēters Mīrseps(Igaunija), kurš tobrīd atradās Šanhajas universitātē Ķīnā. Viņa referāts "Zinātnes filozofija Igaunijā" videovariantā ir pieejams internetā. Pēcpusdienā darbs paralēlī turpinājās Paula Stradiņā Medicīnas vēstures muzejā ("Medicīnas, farmācijas un veterinārijas vēsture") un Rīgas Tehniskajā universitātē (‘Izglītība un kultūra, humanitārās, sociālās biedrības, dabaszinātnes un inženierzinātnes").

2.oktobrī Jelgavā, Ģederta Eliasa Vēstures un mākslas muzejā norisinājās apvienotā 27. Baltijas zinātņu vēstures conferences, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas sesija, kurā EZMA prezidents profesors Feliks Ungers (Felix Unger) pasniedza Lielo Feliksa balvu un divas veicināšanas jeb mazās Feliksa balvas.

Šogad Lielā Feliksa balva piešķirta LZA goda loceklim Imantam Lancmanim par Rundāles pils restaurācijas vadību, kā arī Jelgavas pils Kurzemes hercogu kapeņu zinātnisko izpēti un atjaunošanas vadību, savukārt veicināšanas jeb mazās Feliksa balvas piešķirtas divām jaunām zinātniecēm: Dr. arch. Daigai Zigmundei par Latvijas kultūrainavas zinātniskiem pētījumiem, ieguldījumu ainavu arhitektūras jomas attīstībā Latvijā un sadarbības veicināšanu Eiropā un Dr. med. Ievai Lībietei par zinātniskiem pētījumiem Latvijas psihiatrijas vēsturē un Andreja Vezālija piecsimtgades un psihiatrijas vēsturei veltītu muzeja ekspozīciju veidošanu.

(Plašāku informāciju par LZA sadarbību ar EZMA, kā arī par iepriekšējiem Feliksa balvu laureātiem lasiet internetā LZA mājaslapā www.lza.lv vai twitter.com/LZA_LV)


A.Edžiņas foto

 

Powered by Elxis - Open Source CMS