2015.gada Nobela prēmijas

22-10-2015

Nobela prēmiju fizioloģijā vai medicīnā 2015.gadā piešķīra trim zinātniekiem no Īrijas, Japānas un Ķīnas par atklājumiem parazītu izraisītu slimību ārstēšanā, 5.oktobrī Stokholmā paziņoja prēmijas piešķiršanas komiteja. Puse prēmijas tika piešķirta Īrijā dzimušajam zinātniekam Viljamam Kempbelam (William C. Campbell) un japānim Satoši Omuram (Satoshi Omura) par pētījumiem parazītu izraisītu slimību ārstēšanā, savukārt otra puse prēmijas tika Tu Joujou (Tu Youyou) no Ķīnas par sasniegumiem terapijā pret malāriju.

Japānim Takaaki Kadzitam (Takaaki Kajita) un kanādietim Arturam Makdonaldam (Arthur B. McDonald) piešķirta Nobela prēmija fizikā par neitrīno pētījumiem, kas pierāda, ka šīm elementārdaļiņām ir masa.

Zviedrijas Karaliskā Zinātņu akadēmija nolēmusi šogad piešķirt Nobela prēmiju ķīmijā Tomasam Lindālam (Tomas Lindahl) no Lielbritānijas, Polam Modriham (Paul Modrich) un Azizam Sančaram (Aziz Sancar) no ASV par DNS molekulu pētījumiem.

Nobela prēmija literatūrā piešķirta baltkrievu autorei Svetlanai Aleksijevičai. Pasludinot Nobela laureātu, Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija paziņojusi, ka prēmija piešķirta par autores daudzbalsīgo rakstības stilu, kas kalpo par pieminekli mūslaiku ciešanām un drosmei.

Nobela Miera prēmiju saņēma Tunisijas Nacionālā dialoga kvartets par demokrātisku pārmaiņu veidošanu valstī pēc 2011.gada revolūcijas un centieniem izveidot miermīlīgu politisku procesu laikā, kad Tunisija atradās uz pilsoņu kara robežas.

Nobela prēmiju ekonomikā ieguvis britu ekonomists  Enguss Dītons, pirmdien, 12.oktobrī, paziņoja Zviedrijas Karaliskā zinātņu akadēmija, noslēdzot tradicionālo Nobela prēmiju piešķiršanas nedēļu.

Powered by Elxis - Open Source CMS