Hokings un Dokinss par Dievu – patiesība vai maldi?

22-10-2015

John Lennox12. novembris, 15:00 – 17:00, LZA Portretu zāle (3. stāvā) Oksfordas Universitātes matemātikas profesora Džona Lenoksa (John Lennox) zinātniskā lekcija–diskusija. Pasākuma moderators – asoc.prof. Vjačeslavs Kaščejevs

Kādas ir zinātnes iespējas un robežas noteikt cilvēka pasaules skatījumu? Vai mūsdienu darbaszinātņu atklājumi bioloģijā, fizikā, kosmoloģijā ļauj izdarīt secinājumus par eksistencionālajiem un filosofiskajiem jautājumiem? Ja ļauj, tad kādi šie secinājumi ir? Vai zinātne var atbildēt uz jautājumu par Dievu? Latvijas vēsturē akadēmiskās domas brīvība ārpus zinātniskā materiālisma dogmas ir bijusi ļoti ierobežota, savukārt no angliski runājošās pasaules ienākošā ideju straume bieži vien nāk ar savu specifisku ideoloģisku nokrāsu.
Tādēļ it sevišķi apsveicama katra iespēja klātienes domu apmaiņai ar pasaules vadošajiem intelektuāļiem, kas meklē dialogu pāri Latvijas kontekstā tradicionālajām zinātnes robežām.

Šāda iespēja būs 12.novembrī 15.00, kad Latvijas Zinātņu akadēmijā viesosies Oksfordas universitātes matemātikas profesors Džons Lenokss (John Lennox). Viņš uzstāsies ar lekciju “Hokings un Dokinss par Dievu – patiesība vai maldi?” (Hawking and Dawkins: Is God a Delusion?), kurai sekos atklāta diskusija par šo tēmu. Plašu rezonansi guvušas viņa atklātās diskusijas ar tādiem pazīstamākajiem zinātniekiem kā Ričards Davkins (Richard Dawkins) un Stīvens Hokings (Steven Hawking), kas skatāmas gan video, gan publicētu grāmatu versijās. Šī ir vienreizēja iespēja katram pārdomāt to, vai Dievam ir vieta zinātnieka darbā, un ja tas tā ir, tad kāda ir šī vieta?

Arī šoreiz mūs sagaida kvalitatīva uz zinātniskiem argumentiem balstīta lekcija, kas vedīs no senās Grieķijas domātāju līdz mūsdienu kosmoloģijas un bioloģijas atziņām, lai gūtu plašu redzējumu par zinātnes un Dieva attiecībām. Balstoties uz šīm atziņām, profesors Lenokss runās un veiks analīzi arī par tādām tēmām kā – Visuma izcelsme, kas ir Dievs, dabas likumu izcelsme un spēks, Davkinsa un Hokingsa skatījumu analīze utml.

Jādomā, ka katru no mums interesē atbildes uz šiem pamata jautājumiem, ieskaitot to, kas ir radījis Dievu, kas ir radījis informāciju un likumus, kuri ir daudzo dabas un zinātnes procesu pamatā. Mums būs unikāla iespēja piedalīties atklātā diskusijā par šo tēmu ar pasaules līmeņa zinātnieku – matemātikas profesoru Džonu Lenoksu.

Powered by Elxis - Open Source CMS