Solomona Hillera balva 2015 - jaunajam ķīmijas zinātņu doktoram Gintam Šmitam

26-11-2015

Šodien, 26. novembrī, Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) rudens pilnsapulcē tiks pasniegta arī Solomona Hillera balva. Šogad par tās laureātu izvēlēts Dr.chem. Gints Šmits.

AS „Olainfarm" sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fondu nodibināto Solomona Hillera balvu piešķir jaunajiem ķīmijas zinātņu doktoriem ikgadējā konkursā par labāko pēdējos piecos gados aizstāvēto promocijas darbu organiskajā ķīmijā. 2015. gada balva septiņu darbu konkursā piešķirta Dr.chem. Gintam Šmitam (Latvijas Organiskās sintēzes institūts, LOSI) par promocijas darbu Airlenda-Klaizena pārgrupēšanās reakcijas pielietojumi dabasvielu totālajās sintēzēs.

Darba zinātniskais vadītājs Dr.chem. Ronalds Zemribo (LOSI) stāsta par šo pētījumu:

„Dabasvielu totālā sintēze ir organiskās ķīmijas virziens, kas vērsts uz sarežģītu, no floras un faunas izolētu, organisku vielu sintēzi no vienkāršām un pieejamām izejvielām. Par modernās dabasvielu totālās sintēzes pirmsākumu uzskata R.B. Vudvorda (Woodward) hinīna sintēzi 1944 gadā. Turpmākajos gados R.B. Vudvords ar līdzstrādniekiem veica dabasvielu holesterīna, kortizona, strihnīna, lizergīnskābes, hlorofila un vitamīna B12 totālo sintēzi, par ko saņēma Nobela prēmiju ķīmijā 1965. gadā. Par mūža ieguldījumu totālajā sintēzē Nobela prēmiju ķīmijā 1990. gadā ieguva arī E.J. Korijs (Corey), kurš veica longifolēna, ginkgolīda un prostaglandīnu totālās sintēzes, kā arī radīja „retrosintētiskās analīzes" konceptu.

Totālās sintēzes sekmīgai veikšanai ir jārealizē sintēzes ceļš, kas ir desmitiem stadiju garš un nereti prasa izgudrot arī jaunas ķīmiskas reakcijas un metodes. Jāatzīmē, ka vairums dabasvielu ir hirālas, t.i., tās satur vienu vai vairākus asimetriskos oglekļa atomus. Lai iegūtu īsto stereoizomēru, totālajai sintēzei ir jābūt streoselektīvai, kas šo uzdevumu ievērojami sarežģī.

Tā kā dabasvielām piemīt plašs bioloģiskās aktivitātes spektrs, totālai sintēzei ir svarīga nozīme farmaceitiskajā un medicīnas ķīmijā. Pirmkārt, totālā sintēze apstiprina dabasvielas struktūru. Otrkārt, dabasvielas augos vai dzīvniekos bieži vien ir sastopamas ārkārtīgi mazos daudzumos, nereti no tonnas augu ekstrakta izdodas izdalīt vien dažus miligramus dabasvielas. Totālā sintēze ļauj iegūt dabasvielas lielākos daudzumos turpmākiem pētījumiem un eventuāli arī tās rūpnieciski ražot. Treškārt, izstrādātais sintēzes ceļš ļauj sintezēt dabasvielu sintētiskos analogus, ar mērķi radīt savienojumu kas ir bioloģiski vēl aktīvāks, vai ar labāku farmakoloģisko profilu, kā pati dabasviela.  

Lai arī pasaulē plaši pazīstama, Latvijā totālā sintēze ir mazattīstīts organiskās ķīmijas virziens. Šī gada Solomona Hillera balvas laureāts Dr. chem. Gints Šmits zinātnisko darbu dabasvielu totālajā sintēzē uzsāka studējot maģistratūrā un turpināja promocijas darba izstrādes laikā, veicot septiņu dabasvielu: limazepīna E, protrakarcīna, barmumicīna, limazepīna A, limazepīna C, deoksipumiliotoksīna un bozeogazepīna totālās sintēzes. Šīs sintēzes ir stereoselektīvas, ko nodrošina jaunas, autora paša izstrādātas, metodes pielietošana dubultsaišu ģeometrijas kontrolei. Minētās dabasvielas ir izolētas no mikroorganismiem un pieder pie pirolobezodiazepīnu klases pretvēža antibiotikām. Sadarbībā ar farmakologiem pašreiz tiek pētīta to bioloģiskā aktivitāte" .


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Powered by Elxis - Open Source CMS