Jaunie medicīnas līderi tiekas Berlīnē

3-12-2015

Pateicoties Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) atbalstam, man bija brīnišķīga iespēja piedalīties līderības attīstības programmā – Young Physician Leaders (YPL), kuru organizē Inter Academy Medical Panel (IAMP). Šī bija jau piektā reize, kad tika organizēta šāda tipa programma, kuras mērķis ir mācīt un attīstīt līderības prasmes jaunajiem medicīnas profesionāļiem no visas pasaules.

Šī programma tika organizēta kā atsevišķs praktiskās apmācības kurss, kurš norisinājās paralēli Pasaules Veselības samitam Berlīnē. Kursa ilgums bija četras dienas, kas varbūt nav daudz, toties tās bija ļoti intensīvas, interaktīvas un noderīgas informācijas pārbagātas.

Pirmajā dienā mums visiem, 19 jaunajiem ārstiem, bija iespēja apmeklēt vienu no lielākajiem un ietekmīgākajiem Vācijas biomedicīnas pētījumu centriem – Max Delbrück Center (MDC), kura reputācija sniedzas arī tālu aiz Eiropas robežām. Bija iespēja ne tikai apskatīt pašu centru, bet arī tikties ar vairāku laboratoriju vadītājiem un iepazīties ar viņu darbu. Tālāk apmeklējam kompānijas Bayer galveno mītni un iepazināmies ar vairākiem jaunajiem zinātniekiem, kas strādā šī milzīgā koncerna paspārnē un neskatoties uz Bayer korporatīvajām interesēm spēj saglabāt relatīvu neatkarību savos pētījumos. Patiesi iespaidīgs bija Bayer start–up kompāniju inkubatora apmeklējums, kurā darbojas vairākas mazas kompānijas, kas nodarbojas ar pētījumiem veselības IT jomā. Dienas noslēgumā bija ļoti rosinoša diskusija starp jaunajiem zinātniekiem no Bayer un YPL daībniekiem.

Otrā diena pagāja attīstot līderības prasmes apbrīnojama cilvēka – Jo Ivey Boufford no Ņujorkas Medicīnas akadēmijas vadībā. Grūti iedomāties cilvēku ar lielāku pieredzi šajā jomā, kas spētu sniegt ne tikai teorētisku ieskatu šajā jautājumā, bet arī dalīties ar apbrīnojamiem piemēriem no savas personīgās pieredzes. Spriežot pēc tā, ka viņa bija vadījusi visas Ņujorkas sabiedriskās slimnīcas vairāk kā 10 gadus un strādājusi prezidenta Klintona administrācijā, viņas pieredze ir neapšaubāma.

Trešajā dienā sekoja pārsteigums, kuram neviens no mums, jaunajiem ārstiem, nebija tā īsti gatavs – tika paziņots, ka mums jāsadalās grupās un jāsagatavo uzstāšanās Pasaules Veselības samitam uz nākamo dienu. Tā bija īstena līderības pārbaude pastiprināta stressa apstākļos. Taču mēs ar to tikām galā un spīdoši uzstājāmies samitā ar tēmu, kas galvenokārt skāra hierarhiju medicīnas apmācībā un to, ko mēs vēlētos mainīt apmācības procesā.

Ceturtajā dienā notika pati uzstāšanās Pasaules veselības samitā, kurā, protams, nerunājām mēs visi, bet atsevišķi izvirzīti grupu pārstāvji. Man arī bija šī iespēja uzstāties un jāsaka, ka tā bija vienreizēja un atmiņā paliekoša pieredze.

Šos kursus kopumā vērtēju kā ļoti veiksmīgus un varu tos no visas sirds ieteikt ikkatram ārstam, kuram nākas vai var nākties uzņemties vadītāja lomu ikdienā. Šie kursi man pavēra skatu uz vairākiem aspektiem mediķa profesionālajā karjerā, par kuriem ikdienā kā aizņemts klinicists es nemaz nedomāju. Ar to domāju ne tikai dziļāku izpratni par savstarpējām vadītāja–padotā attiecībām, bet pat vairāk par veselības politikas un veselības organizēšanas jautājumiem kā tādiem. Šie jautājumi ir būtiski jebkura ārsta karjerai, taču diemžēl universitātes apmācības laikā tiek skarti pavisam minimāli vai biežāk pat nemaz. Tieši tādēļ ir radīta šī programma, lai palīdzētu jaunajiem līderiem medicīnā labāk izprast vadīšanas un veselības politikas veidošanas jautājumus un mudinātu iesaistīties tajos. No personīgās pieredzes varu ieteikt dalību šajā programmā jebkuram enerģiskam un spējīgam kolēģim, kuru interesē kas nedaudz vairāk kā tikai ikdienas klīniskais darbs.

Dr.med. Mārtiņš Kalējs,
Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas
Kardioloģijas centrs

 

Dr.med. Mārtiņš Kalējs pēc uzstāšanās Pasaules Veselības samitā

Powered by Elxis - Open Source CMS