JAUNO ZINĀTNIEKU 10 GADI

19-12-2015

Daina Lāce

JAUNO ZINĀTNIEKU 10 GADI

4. decembrī LZA Portretu zālē Latvijas Jauno zinātnieku apvienība (LJZA) atskatījās uz organizācijas darbības desmitgadi. Uz pasākumu bija ielūgti visi LJZA biedri, draugi un sadarbības partneri. Pēcpusdienu vadīja žurnāliste Sandra Kropa.

Ienākot 3. stāva vestibilā, ikviens tika sirsnīgi sagaidīts un iesaistīts vakara norisēs, jo “ikkatram roka jāpieliek, lai lielais darbs uz priekšu tiek”. Dalībniekus aicināja ņemt rokās krāsas un otas, lai sniegtu savu ieguldījumu un uz audekla atstātu kādu ar zinātni saistītu vai par to vēstošu simbolu vai zīmi. Rezultātā tapa diptihs, kuru pasākuma svinīgās daļas izskaņā pasniedza LZJA idejas izlolotājiem un organizācijas izveidotājiem Inesei Sviestiņai un Jānim Jaško.

Lai gan organizācijā ir biedri, kas aktīvi darbojas no tās dibināšanas pirmās dienas, tomēr lielākā daļa pašreizējo biedru ar LJZA ir saistīti ievērojami īsāku laika sprīdi. Kā apliecināja daļa valdes un konsultatīvās padomes locekļu, nopietns impulss, lai iestātos LJZA un turpmāk aktīvi un ieinteresēti darbotos apvienības aktivitātēs, bija 2009. gadā Latvijas Universitātes aulā noorganizētais “Jauno zinātnieku forums”, kura patronese bija valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Gatavojoties desmitgades pasākumam, LJZA valde godīgi sev atzina, ka samērā maz zina par organizācijas pirmsākumiem, bet labprāt padarītu šo blāvo vēstures lappusi skaidrāku un kontrastaināku. Tāpēc tika nolemts vakara gaitā iepazīt organizācijas darbības attīstību. Ikviens valdes prieksšēdētājs tika aicināts piecās minūtēs un trīs slaidos atklāt savam posmam raksturīgāko. Tāpat arī LZJA valdes priekšsēdētāji tika lūgti sagādāt kādu simbolisku, savu darbības posmu raksturojošu lietu, kas vakara noslēgumā izlozes kārtā varētu iegūt jaunu īpašnieku.

LJZA valdes priekšsēdētāju stāsti parādīja, kā organizācija ir augusi un mainījusies. Jānis Jaško stāstīja par 2005. gadu, kad no domas par doktorantu biedrību izkristalizējās un noformējās Latvijas Jauno zinātnieku apvienība. Dr. Aigars Atvars izcēla sadarbību ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Zinātnieku savienību un uzņēmējiem, kā arī sagatavoto “Doktorantūras ceļvedi”. Ekonomists Gints Turlajs uzsvēra starptautisko dimensiju un aktualizēto angļu valodas izmantošanu apvienības vizuālās identitātes materiālos. Dr. Gatis Krūmiņš, kas valdes priekšsēdētāja amatā aktīvi un atraktīvi veidoja zinātnes komunikāciju un veicināja starpnozaru sadarbību, savai prezentācijai bij izvēlējies basketbola metaforu. Basketbola spēle kopumā var būt zinātniskas izpētes objekts, bet spēles laukumā ir brīdis, kad tu esi zem groza un vienkārši – ir jāmet. Dr. Egils Stalidzāns, kas pēdējos trīs gadus aktīvi un pašaizliedzīgi līdzdarbojās zinātnes politikas veidošanā, likumdošanas un normatīvo aktu sagatavošanā, klātesošos iepazīstināja ar aktuālo situāciju organizācijā. Tā kā 2015. gada 5. decembrī aprit desmit gadi kopš viņš ir aizstāvējis promocijas darbu, tad, saskaņā ar Latvijas “Zinātnes likumu”, kā simboliski tā arī praktiski noslēdzas līdzšinējā LJZA valdes priekšsēdētāja un jaunā zinātnieka dzīves posms, viņš kļūst par organizācijas vecbiedru un vienlaicīgi apņemas vadīt LJZA konsultatīvo padomi. Dr. Daina Lāce, kas LJZA valdes priekšsēdētāja pienākumus pildīs līdz jaunas valdes vēlēšanām 2016. gada martā, norādīja uz komplicētājiem jautājumiem un uzdevumiem jeb “cietajiem riekstiem”, kurus vajadzētu atrisināt zinātnieku sabiedrībai, un kas visticamāk paliks kā mantojums jeb uzdevums arī nākamajām LJZA valdēm un visai organizācijai kopumā. Jaunā LZJA valdes locekle Ieva Krūmiņa ar svaigu skatu no malas ieskicēja esošo Latvijas zinātnes politikas situāciju un īsos vārdos pastāstīja par starptautiskajā zinātnes forumā Budapeštā gūtajām atziņām un starptautiskajiem uzstādījumiem zinātnes tālākai attīstībai.

Pasākums uzskatāmi parādīja, ka laiks nestāv uz vietas un organizācijas biedri aizvadītajos desmit gados ir pilnveidojušies arī citās dzīves jomās. Kāds ievēlēts par profesoru, cits par rektoru, bet vēl citi uzrakstījuši ievērojamu skaitu starptautiski atzītas zinātniskas publikācijas, piedalījušies starptautiskos pētniecības projektos un/vai paralēli audzina jauno audzi. LJZA biedrus vieno aktīva dzīves pozīcija un pārliecība, ka katra nākamā diena var būt labāka par aizvadīto.

Liels paldies Ievai Krūmiņai, kas uzņēmās LJZA desmitgades pasākuma organizēšanu.

LJZA valde

Powered by Elxis - Open Source CMS