Irbenes radioteleskopu darbība atjaunota

7-01-2016

Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūta “Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs” (VSRC) abu galveno radioteleskopu 32 m un 16 m diametra antenas 2014. gada novembrī tika noceltas renovācijai. Lielās 32 m paraboliskās antenas inženiertehniskā kontrole un remonts uz zemes tika veikti pusgada garumā, rūpīgi pārbaudot, metinot un nomainot apmēram 20 tūkstošus savienojošo kontrukciju detaļu. Beigās tā tika nokrāsota speciālā no ASV atvestā baltā noturīgā krāsā, kura uzlabo radioviļņu atstarošanās koeficientu. Visi montāžas un elektrotehniskie darbi tika veikti sadarbībā ar Vācijas inženieriem. Projekta gaitā atklājās neparedzēti defekti, tika atrasts trūkstošais papildu finansējums un darbi sekmīgi paveikti.

2015. gada 10. jūnija dienā labvēlīgos saulainos laikapstākļos 32 m antena tika pacelta savā sākotnējā vietā atbalsta tornī. Līdzīgi kā šķīvja nocelšana, arī pacelšana ilga apmēram pusstundu, kad ar milimetru precizitāti, sakrītot attiecīgajām stiprinājuma skrūvju vietām, 60 tonnu smagais tērauda karkass un alumīnija plākšņu šķīvis ar vienu no pasaulē lielākajiem celtņiem tika novietots vajadzīgajā stāvoklī un nostiprināts. Šajā brīdī Irbenes galvenais radioteleskops RT–32 atkal atguva savu veidolu, bet galvenie darbi bija vēl priekšā.

Intensīva antenas modernizācija turpinājās visu vasaru. Tika pilnībā nomainīti dzenošie motori un elektrotehniskā vadības sistēma. Pārbūvēta tika arī radioviļņus uztverošā daļa, kas tagad ir aprīkota ar kriogēniski dzesējamu uztvērēju. Tas ļoti būtiski samazinās datu trokšņu līmeni astronomisko novērojumu laikā.

Modernizācijas projekta ietvaros pilnībā atjaunots tika arī Irbenes 16 m teleskops, kam tika nomainīti motori, vadības un uztverošā sistēma. Vēl vairāk, RT–16 ieguva pilnībā jaunu antenas šķīvi. Tika pieņemts lēmums, ka izdevīgāk ir to veidot no jauna, aizstājot tērauda konstrukciju ar oglekļa šķiedras materiālu. Tagad antenas virsma svara ziņā ir kļuvusi daudz vieglāka un spoguļa atstarojošo viļņu ziņā – precīzāka.

Augustā Ventspils Augstskolā tika organizēta ikgadējā jauno Eiropas radioastronomu sanāksme YERAC–2015, kuras izskaņā notika svinīga radioteleskopa RT–32 darbības atjaunošanas ceremonija, tādēļ 2015. gada 21. augusta pēcpusdienu var uzskatīt par oficiālo RT–32 radioteleskopa atklāšanu, kad publiski tika demonstrētas tā uzvadīšanas ātruma iespējas.

Attēlā: atjaunotais Irbenes radioteleskops RT–32 kustībā 2015.gada augustā

Pēc “Zvaigžņotā Debess”, 2015/2016 ziema

Pēdējā atjaunošana 7-01-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS