Daiņa Rožkalna “Līdzības”

21-01-2016

12. janvārī Latvija Zinātņu akadēmijas izstāžu zālē skatītāji tika aicināti uz mākslinieka Daiņa Rožkalna ”Latviešu tautasdziesmu” akadēmiskā krājuma ilustrāciju izstādi, kurai autors devis nosaukumu “Līdzības”. Gan mākslinieks, gan akadēmiskā tautasdziesmu krājuma sagatavotājas – Latviešu folkloras krātuves pārstāve Baiba Krogzeme aicināja redzamo neuztvert kā mākslas izstādi, bet kā meditāciju par latvju dainu ētisko un estētisko saturu.

LZA prezidents mākslas zinātņu doktors Ojārs Spārītis iepazīstināja ar Latvijas Mākslas akadēmijas ilggadīgo grafikas nodaļas vadītāju, izcilo linogriezuma, kokgrebuma un tušas zīmējuma meistaru Daini Rožkalnu, kurš ir arī tik pat izcils latviešu lauku dzīves un dabas pazinējs. Šīs zināšanas un izjūtas ir transformējušās ilustrācijās 10 jau izdotajiem tautasdziesmu sējumiem. Vēl paredzēts izdot četrus – divus sējumus ar kāzu dziesmām, vienu – ar bēru dziesmām un pēdējo veltīt nerātnajām dainām.

Baiba Krogzeme, stāstīdama par sadarbību ar Daini Rožkalnu 10 tautasdziesmu sējumu izdošanā, atklāja, ka viņš būs arī četru vēl nepublicēto sējumu ilustrāciju autors. Interesanti, ka pašu grāmatu vēl nav, bet ilustrācijas jau redzamas izstādē. Baiba Krogzeme nosauca Daini Rožkalnu par vienu no Latviešu folkloras krātuves milžiem, par LFK galma mākslinieku.

Pats mākslinieks runāja par to, ka sapņi mēdz piepildīties. Bērnībā, pirmskara gados viņš saņēmis dāvanā slavenā putnu pētnieka Kārļa Griguļa grāmatu “Kādi putni dzīvo Latvijā?” un domājis – cik labi būtu izmācīties par mākslinieku un ilustrēt tādu grāmatu. “Pēc vairāk nekā divdesmit gadiem man zvana no izdevniecības un piedāvā ilustrēt Griguļa “Putnu grāmatu”.” Tā sākusies sadarbība ar Kārli Griguli, kurš viņu dēvējis par manu Dainīti. “Kad es avīzē izlasīju ziņu, ka Zinātņu akadēmija grasās izdot “Latviešu tautasdziesmu” akadēmisko izdevumu, es domāju, cik tas būtu jauki, ja es to varētu ilustrēt.. Atkal pagāja daudzi gadi, līdz apmēram ap 1978. gadu man piezvanīja no izdevniecības “Zinātne” un piedāvāja šo izdevumu ilustrēt. Tas taču bija mans sapnis! Pieklājības pēc palūdzu laiku padomāt līdz nākošajai dienai. Tikko to sagaidījis, zvanīju un teicu, ka piekrītu. 1979. gadā iznāca pirmais “Latviešu tautasdziesmu” sējums. Mans uzdevums nebija taisīt mākslu, bet vizuāli emocionālā veidā saglabāt nākošajām paaudzēm to, ko es vēl paspēju piedzīvot. Tas ir detaļās precīzs dokuments par Latvijas dabu un tautas sadzīvi,” teica Dainis Rožkalns.

Izstādē var aplūkot ne tikai pašas ilustrācijas, bet arī lasīt mākslinieka pārdomas un izjūtas, ar kādām tās radītas.

Z. Kipere

A.Pūteļa foto


Mākslinieku sveic Ojārs Spārītis

Daiņa Rožkalna darbi gaida skatītājus līdz
15.februārim

Powered by Elxis - Open Source CMS