Eiropas zinātņu akadēmijas nāk klajā ar ziņojumu "Gain of Function: experimental applications relating to potentially pandemic pathogens"

26-01-2016

Eiropas Savienības zinātņu akadēmiju konsultatīvā padome (EASAC) ir laidusi klajā jaunu ziņojumu: „Funkcijas iegūšana: pandēmiju izraisošu patogēnu izmantošana eksperimentos (Gain of Function: experimental applications relating to potentially pandemic pathogens)"

Gain of Function (GoF) jeb funkcijas aktivēšanas pētījumos gēnus eksperimentāli pārveido, lai pētītu to bioloģisko funkciju determinantus. Šādi pētījumi (GoF) ir ļoti noderīgi mikrobioloģijā, lai varētu spriest par patogēnu īpašībām un lai pareizi izvēlētos un izstrādātu atbilstošas zāles un vakcīnas. Taču nesenie GoF eksperimenti, kuros tika izmantots putnu gripas (avian influenza) vīrusa apakštips H5N1 ar mērķi labāk saprast tā pārnesi, bija strīdīgi daļēji tādēļ, ka radās bažas par šādu eksperimentu drošumu.

Ziņojumā tiek apskatīti daži kritiski svarīgi jautājumi attiecībā uz ieguvumu un riska novērtējumu, zinātnisko atbildību un pašpārvaldi, pētniecības darba pārskatu un pārvaldības regulējumu, par konsultatīvo struktūru nozīmi un sensitīvas informācijas publicēšanu. Vairāki jautājumi ir un paliek kontroversāli, taču EASAC ziņojuma sagatavošanas darba grupā un starp zinātņu akadēmijām panākts konsenss.

Ziņojumu ir sagatavojusi Eiropas akadēmiju Zinātnes konsultatīvā padome (EASAC-European Academies Science Advisory Council, www.easac.eu), kuras locekle ir arī Latvijas Zinātņu akadēmija un kuru veido ES dalībvalstu augsti kvalificēti zinātnieki. Tā dibināta ar mērķi informēt un ietekmēt lēmumu pieņemšanu ES struktūrās - Parlamentā, Padomē, Komisijā - sniedzot politiķiem un amatpersonām vienotu un zinātniski pamatotu Eiropas akadēmiju skatījumu uz Eiropai, un tostarp katrai atsevišķai ES dalībvalstij, svarīgiem jautājumiem.

Mēs ceram, ka šī informācija būs Jums noderīga.

Ziņojums "Gain of Function: experimental applications relating to potentially pandemic pathogens" (pieejams interneta adresē: http://www.easac.eu/.../Ga.../EASAC_GOF_Web_complete_centred.pdf)

Pēdējā atjaunošana 26-01-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS