Ingunas Krolles-Irbes zīmējumu un akrila gleznu sērijas izstāde LZA

14-03-2016

Latvijas Zinātņu Akadēmijas Prezidija 2. stāva izstāžu hallē
FREKVENCES MODULĀCIJAS
Inguna Krolle-Irbe
zīmējumu un akrila gleznu sērijas

Izstāde skatāma no 2016. gada 14. marta, prezentācija 24. martā

Par izstādi 

Zīmējumu sērijā vizualizēta skaņa, kā matērijas plūdums ar savu vienreizīgo raksturu - apstādināts laika skrējiens, lai ieskatītos frekvences modulētajā viļņojumā. Kompozīcijas māksliniecei rodas ārpus apziņas, ar lielu nepieciešamību tapt fiksētām. Skaņa ir tik pat netverama kā doma. Protams, ir iespēja to pierakstīt; tomēr, tās pati būtība ir gaisīga un,- jau vēsture. Skaņa veido mūsu sajūtu - harmoniju vai satraukumu.

Akrila gleznu sērijā zvaigznāju krāsainie veidoli aicina domāt par Mūžīgo kustību, esības niecību un varenību. Lielais Sprādziens ir kā kustības atskaites punkts, no kura centrbēdzē dzimst jauni zvaigznāji. Spēks, ar kādu piedzimst zvaigzne, ir nesamērojami niecīgs, salīdzinot ar spēku, kas nepieciešams savas trajektorijas radīšanai. Pieņēmums par kārtību ir tikai relatīvs, jo attīstība ir Lielā Haosa meita. Bet tieši Haosam esam pateicīgi par Sākumu un Gaismu.

Katrs darbs ir kā suverēns emocionāls pārdzīvojums, un sniedz iespēju skatītājam atrast savas līdzības lietu izpratnē. Būtisks ir fakts, ka māksliniece rada darbus tikai pozitīvā gara stāvoklī, jo uzskata, ka domu spēkam ir ļoti liela nozīme.

Par autori

Inguna Krolle- Irbe dzimusi 1965. gadā, mākslinieku Kroļļu ģimenē. Pēc J. Rozentāla mākslas skolas, maģistra grādu ieguvusi LMA (Latvijas Mākslas Akadēmijas) Grafikas nodaļā. Kopš 1981. gada aktīvi uzsāk dalību izstādēs un tiek uzņemta Latvijas Mākslinieku savienībā. Deviņus gadus dzīvo un strādā A.S.V., Čikāgā, kur uzņemta Amerikas latviešu mākslinieku apvienībā. Radošie darbi izstādīti vairāk kā 40 izstādēs, t.sk. starptautiska un vietēja mēroga. Darbi atrodas privātkolekcijās A.S.V., Vācijā, Polijā, Zviedrijā, Dānijā, Izraēlā, u.c., kā arī Latvijas muzeju kolekcijās. Māksliniece darbojas dažādos mākslas veidos - glezniecībā, grafikā, grāmatu ilustrācijā; aktīvi piedalās starptautiskos simpozijos, plenēros, radošos projektos, kā arī ir veidojusi piecas video scenogrāfijas klasiskās mūzikas koncertiem un modernajam baletam, t.sk. R.Paula 75. gadu Jubilejas koncertam Liepājā.

 

Pēdējā atjaunošana 16-03-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS