Senāts noklausās LZA prezidenta kandidāta redzējumu par turpmāko LZA darbību

29-03-2016

Šodien, 29.martā Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts, sanākot uz pēdējo kopsēdi pirms gaidāmās LZA Pavasara pilnsapulces 7. aprīlī, noklausījās LZA prezidenta un - vienlaikus - LZA prezidenta kandidāta Ojāra Spārīša redzējumu par turpmāko LZA attīstību.

Daloties atziņās par savas prezidentūras laiku, Ojārs Spārītis uzsvēra, ka centrālais jautājums, kas viņu nodarbinājis šos gadus, ir bijis izprast, kur meklējami cēloņi tam, ka valsts institūcijas nerēķinās ar LZA kā vienīgo nacionālo zinātņu akadēmiju - valsts zinātnes politikas un stratēģijas līdzveidotāju. LZA prezidenta Ojāra Spārīša pārliecībā, pretendējot uz darba turpinājumu nākamajos četros gados, "LZA jāpārveidojas par zinātnes administrācijas centru, būtībā aizpildot neesošās Zinātnes ministrijas vietu un ienesot Latvijas zinātnes dzīves organizēšanā vēl kādu laikmeta diktētu un lielā daļā pasaules valstu jau gadiem īstenotu ekonomikas stimulēšanas instrumentu - zinātnes un tehnoloģiju pārneses centru administrēšanas mehānismu, ko pagaidām LZA pūlas veikt starppolitiskajā telpā Saeimas komisijās, Latvijas Zinātnes padomē, Latvijas Pētniecības un inovācijas stratēģiskajā padomē u.c."

Norādot, ka sekmīgs LZA darbs turpmāk nebūs iespējams bez sistēmiskas un regulāras kancelejas darba rutīnas, bez nodaļu plānu un lēmumu izpildes kontroles, termiņu plānošanas un operatīvo mērķu, kā arī līdzekļu to sasniegšanai izvēles, bez amatpersonu efektīva darba un autoritātes visos vadošajos vēlētajos amatos, O.Spārītis izteica pateicību un gandarījumu par vairāku LZA struktūrvienību sekmīgu attīstīšanu un proaktīvu nodaļu vadību, kā arī cerību, ka jaunievēlētie nodaļu vadītāji enerģiski un mērķtiecīgi virzīs savu nodaļu darbu aktuālu mērķu sasniegšanai. LZA prezidents O.Spārītis pauda pārliecību, ka LZA spēj darīt vairāk un efektīvāk veikt tai uzticētās funkcijas, kā arī iesaistīties zinātnes administrēšanas procesos kā akadēmiska intelekta un arī intelektuālas varas centrs.

LZA Statūtu 5.6.3.1. punkts noteic, ka "LZA prezidenta kandidātus no īsteno locekļu vidus var izvirzīt visi LZA locekļi (īstenie, goda, ārzemju locekļi un korespondētājlocekļi) un LZA nodaļas vai to izveidotās komisijas. Izvirzītājam vai tā pārstāvim Senātam iesniegtajā pieteikumā motivēti jāraksturo izvirzītās kandidatūras. Pieteikums jāiesniedz LZA Senātam  ne vēlāk kā 30 dienas pirms LZA pilnsapulces, kurā paredzētas vēlēšanas. Ievēlēts ir tas kandidāts, kurš pilnsapulcē ieguvis visvairāk balsu, bet ne mazāk par pusi no visu klātesošo LZA locekļu balsīm. Ievēlētais prezidents tradicionāli nosauc kandidātus viceprezidentu, ģenerālsekretāra un citu, LZA pilnsapulcē apstiprināto LZA amatpersonu amatiem. LZA amatpersonas skaitās ievēlētas, ja par tām nodotas vairāk par pusi no klātesošo balsīm." Atbilstoši šim regulējumam šogad līdz noteiktajam laikam, kad bija iesniedzams LZA prezidenta kandidātu pieteikums, ir saņemti pieteikumi par vienu kandidātu - līdzšinējo LZA prezidentu Ojāru Spārīti.

Papildu informācija šeit.

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Powered by Elxis - Open Source CMS