LZA arī turpmāk vadīs Ojārs Spārītis, viņa komandā - Andrejs Ērglis, Andrejs Krasņikovs, Andrejs Siliņš un Tālavs Jundzis

7-04-2016

Šodien Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Pavasara pilnsapulce par LZA prezidentu uz nākošajiem četriem gadiem ievēlēja Ojāru Spārīti, par viceprezidentiem - Andreju Ērgli un Andreju Krasņikovu, ģenerālsekretāra amatā tika ievēlēts Andrejs Siliņš, bet ārlietu sekretāra amatā - Tālavs Jundzis. Zinātnieku saimi šai nozīmīgajā dienā sveica valsts un valdības amatpersonas, sadarbības partneri, uzņēmēji.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis apsveikumā Latvijas zinātniekiem norādīja: "Zinātnes un pētniecības veicināšana ir svarīga Latvijas attīstībai. Ikvienas valsts labklājība un tautsaimniecības izaugsme ir saistīta ar tās sasniegumiem zinātnē, pētniecībā, inovācijās un tehnoloģiju izstrādē, kā rezultātā tiek radīti pieprasīti un konkurētspējīgi produkti. Zinātnes integrācijai uzņēmējdarbībā Latvijā jābūt daudz ciešākai. Zinātnes un uzņēmējdarbības sadarbībai jākļūst par svarīgu ekonomikas dzinējspēku, lai mūsu valsts tautsaimniecība attīstītos straujāk un sekmīgi konkurētu ar valstīm, kas ieņem vadošās pozīcijas pasaules ekonomikā".

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, savukārt, atzīmēja, ka "zinātnes attīstībai Latvijā ir vajadzīgs stabils pamats, kuru veidos laikmeta prasībām atbilstošas pārmaiņas visās izglītības pakāpēs un atbilstošs, likumā noteikts finansējums zinātnei viena un augstākajai izglītībai divu procenta apmērā no iekšzemes kopprodukta. Finansējums un pārmaiņas ir pamats jaunrades potenciālam, kas vairos iedzīvotāju labklājību un stiprinās valsts pamatus.

Kārlis Šadurskis izteica aicinājumu vēl ciešākai Izglītības un zinātnes ministrijas un LZA sadarbībai, kas būtu vērsta ne tikai zinātnes sektorā: "Es redzu iespējas kopīgi stiprināt Latvijas izglītības sistēmu visās tās pakāpēs, lai nākotnes Latvijai radītu jaunus un spožus prātus pasaules zinātnes saimē. Kopīgs darbs vainagosies ar mūsu tautas aizrautību, radošo potenciālu un interesi par zināšanām jau no mazotnes. Tas var būt ceļa sākums jaunu tīrradņu tapšanai zinātnes izcilībās."

Referējot par LZA darbību 2015. gadā, LZA ģenerālsekretārs Valdis Kampars atzīmēja, ka 2015. gads ir bijis īpašs Latvijas zinātnei. "Pērn tika atzīmēta Latvijas akadēmiskās zinātnes divsimtgade, starptautiskais Gaismas gads, organizēti Raiņa un Aspazijas 150. dzimšanas dienas atcerei veltīti pasākumi. Šo pasākumu laikā tika uzsvērta mūsu vēstures vērtību izpratnes un saglabāšanas lielā nozīme, atzinīgi vērtēti visu zinātnes nozaru sasniegumi, zinātnieku neatlaidīgais un pašaizliedzīgais darbs."  Ģenerālsekretārs tomēr uzsvēra, ka "neskatoties uz LZA, LZP un Latvijas Pētniecības un inovācijas stratēģiskās padomes pastāvīgajiem atgādinājumiem Saeimai un valsts izpildvarai par iespējamajām sekām, Zinātniskās darbības likums netika pildīts, bet starptautisko fondu apguve tika aizkavēta, kas izraisīja zinātnes finansēšanas pārtraukumus, zinātniskā potenciāla nepilnīgu izmantošanu un talantīgu cilvēku aiziešanu no Latvijas zinātnes."

LZA Uzraudzības padomes priekšsēdētājs Juris Krūmiņš savā ziņojumā īpaši atzīmēja LZA prezidenta Ojāra Spārīša aktīvo darbību un LZA darbu Latvijas zinātnes popularizēšanā. LZA Uzraudzības padomes vērtējumā attīstāma ir 2015. gadā LZA uzsāktā jaunā iniciatīva - aktīvas komunikācijas veidošana publisku diskusiju veidā ar sabiedrību par  aktuāliem jautājumiem (piemēram, diskusijas par prezidenta institūciju Latvijā, par gāzes tirgus liberalizāciju Latvijā, par zinātnieku izstrādāto produktu komercializāciju u.c.), tāpat LZA turpmāk aktīvāk jāattīsta sadarbība ar augstskolām.

Pilnsapulces laikā notika LZA vārdbalvu un jauno zinātnieku balvu laureātu godināšana. LZA balvas kopumā saņēma 16 dažādu nozaru zinātnieki.

LZA prezidenta Ojāra Spārīša runa


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Powered by Elxis - Open Source CMS