LZA Senāts uzklausa ziņojumus par valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV I un II posmā sasniegto

28-04-2016

26. aprīlī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāta sēdē par valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV izpildes gaitu un tās I un II posma rezultātiem referēja programmas vadītāja LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas priekšsēdētāja akadēmiķe Baiba Rivža un viens no programmas projekta vadītājiem Rīgas Stradiņa universitātes  (RSU) profesors Sergejs Kruks.

Akadēmiķe Baiba Rivža raksturoja programmas mērķus un izvirzītos uzdevumus, kā arī akcentēja tās izaicinājumus un ieguvumus, kas jau konstatējami, apkopojot programmas pirmajos divos posmos sasniegto. Tā piemēram, viens no pozitīviem aspektiem ir tas, ka programmas izpildē līdz šim ir iesaistīti 42 doktoranti un 56 maģistranti, tādējādi programma nodrošina pētniecisko darbu jaunajai zinātnieku paaudzei. Runājot par pētnieciskā darba organizāciju un kvalitāti, akadēmiķe Baiba Rivža uzsvēra šīs programmas vienreizīgumu, kad ar valsts atbalstu ir dota iespēja veikt plašus starpdisciplinārus pētījumus sabiedrības tālākai attīstībai nozīmīgos jautājumos. Programmas izstrādes gaitā ir izkristalizējušies trīs tematiskie bloki jeb pētījumu virzieni -  telpiskās attīstības bloks, ekonomiskās attīstības bloks un sabiedrības attīstības bloks, kuros konsolidēti visi desmit programmas projekti, kas kopā veido tautsaimniecības transformācijas koncepciju - programmas sasniedzamo mērķi. Jāatzīmē, ka viens no programmas projektiem jeb tiesiskais bloks pēta izmaiņu nepieciešamību tiesiskajā sfērā (plašāk skat. prezentāciju "Valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV I un II posma sasniegumi").

Profesors Sergejs Kruks raksturoja trešā projektu bloka "Sabiedrības attīstība" ietvaros veiktos pētījumus sociālās politikas, kultūrvides, komunikācijas un indivīdu socializācijas jomās. Jāatzīmē, ka programmas EKOSOC-LV ietvaros RSU Komunikācijas studiju katedra sadarbībā ar Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētniekiem ir radījuši unikālu interneta vietni "Saeimas debašu korpuss".  

Ziņojumu noslēgumā Senāta locekļi iesaistījās aktīvā diskusijā, kas liecināja par augsto interesi par pētījumiem. Akadēmiķis Jānis Stradiņš, rezumējot sacīto, atzinīgi novērtēja pētnieku aktīvo sadarbību ar Latvijas pašvaldībām un izteica cerību, ka rezultāti pašvaldībās tiks izmantoti. Savukārt, pētījuma rezultātu ietekme valsts valdības lēmumu pieņemšanā prasīs laiku, tomēr pētījums ir ar lielu pievienoto vērtību un potenciālu nozīmi tautsaimniecības attīstības stratēģisko dokumentu izstrādē nākotnē, tādējādi tas bez šaubām raisīs interesi visos valsts pārvaldes līmeņos.

ĪSS PROGRAMMAS EKOSOC-LV RAKSTUROJUMS

Programma ietver 10 starpdisciplinārus pētījumu projektus, kuri tiek realizēti teju visās Latvijas universitātēs un augstskolās. Programmas uzdevums ir veikt starpdisciplinārus pētījumus sabiedrības attīstībai svarīgos jautājumos (izglītība, inovācijas procesi, zināšanu ekonomika, demogrāfija, valsts un sabiedrības institūciju attīstība u.c.). Programmai ir jāspēj attīstīt zināšanu bāzi un cilvēkkapitālu sociālajās zinātnēs, veidot spēcīgas sociālo zinātņu skolas, un radīt zināšanu bāzi lēmumu pieņemšanai tautsaimniecības transformācijai virzienā uz viedo attīstību.

Pirmo divu programmas realizācijas posmu noslēgumā programmas pētījumiem ir izveidots teorētiskais pamatojums, izstrādāta pētījumu metodoloģija, uzsākti empīriskie pētījumi, veiktas aptaujas un fokus grupu diskusijas, ievākti un analizēti statistiskie dati, un izvēlētas pētāmās teritorijas lauka pētījumiem.

Pašlaik, jau strādājot trešajā programmas posmā, notiek pētījumu konsolidēšana trīs pamatblokos: telpiskā attīstība, ekonomiskā attīstība un sabiedrības attīstība.

Projektos, kas veltīti telpiskās attīstības tēmām tiek pētīta reģionālā attīstība; lauku telpa kā sistēma, teritoriju virzība uz viedo reģionu ekonomiku (projekts 5.2.3.).

Telpiskais aspekts tiek padziļināti pētīts kultūrvides attīstības un degradācijas, vides daudzveidības saglabāšanas un depopulācijas risku mazināšanas kontekstā (projekts 5.2.8.). Savukārt, projekts 5.2.9. pēta ekoloģiski jūtīgo teritoriju potenciālu, ekosistēmu pakalpojumu izmantojamību un eko-tehnoloģiski orientētas sabiedrības apziņas veidošanas iespējas.

Pētījumi sabiedrības attīstības problemātikā saistīti ar tautas ataudzes un demogrāfijas jautājumiem (5.2.4.), sabiedrības vērtību sistēmu analīzi (5.2.5.) un sabiedrības integrācijas tēmām (5.2.6.).

Savukārt, ekonomiskā bloka galvenie izaicinājumi ir pētīt un popularizēt sociālās inovācijas un ekonomiskās demokrātijas koncepcijas (5.2.7.), izstrādāt sadarbības sistēmu starp valsti, zinātni, izglītību un biznesu (5.2.2.), kā arī rast risinājumus Latvijas pakalpojumu un produktu konkurētspējas celšanai ārējos tirgos (5.2.1.).

Balsoties uz pētījuma rezultātiem tiks izstrādāti un doti priekšlikumi izmaiņām tiesiskā sfērā -  projekts (5.2.10.).

Programmas EKOSOC-LV izstrāde uzsākta 2014. gadā, paredzot tās noslēgumu 2017. gadā.

Papildu informācija:

Notiek aktīvs darbs pie EKOSOC-LV foruma "Gudra izaugsme. Izaicinājumi un risinājumi" organizācijas (21.04.2016)

VPP EKOSOC-LV 2. posma rezultātu publiskā apspriešana (21.04.2016)

EKOSOC-LV programmas mājaslapa

Facebook konts EKOSOC-Lv

Twitter konts @EKOSOC_LV





.

Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļa
Zinātniskā sekretāre Viktorija Zaļūksne
Tālrunis: 67223448
E-pasts:

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Pēdējā atjaunošana 28-04-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS