Eiropas Zinātņu akadēmijas Konsultatīvā padome (EASAC) turpina attīstīt Cirkulārās ekonomikas koncepciju

9-05-2016

Eiropas Zinātņu akadēmijas Konsultatīvās padomes eksperti, kuru vidū ir arī akadēmiķe Baiba Rivža (EASAC - the European Academies' Science Advisory Council) turpina strādāt un attīstīt Cirkulārās ekonomikas koncepciju. 2015. gada noslēgumā tika pabeigts darbs pie konceptuālā ziņojuma "Circular economy: a commentary from the perspectives of the natural and social sciences". Izstrādātais dokuments ietver trīs sadaļas.

Pirmajā apkopots problēmu loks saistībā ar pāreju no reciklēšanas uz resursu-efektīvu cirkulāro ekonomiku un būtiskāko ieguvumu analīze Eiropas politikas kontekstā.

Otrajā un trešajā daļā apkopoti ESAC komentāri par cirkulārās ekonomikas koncepciju un kvantitatīvās analīzes dati.

Tā kā izstrādātais dokuments ir aktuāls un nepieciešams ES politikas veidotājiem zinātnieki tika aicināti turpināt uzsākto darbu pie koncepcijas attīstības. Šīs darbības ietvaros 4.un 5. maijā Briselē notika EASAC darba grupas tikšanās.

Circular Economy pētāmie jautājumi ir cieši saistīti ar VPP EKOSOC-LV problemātiku, īpaši ar projektiem 5.2.1. „Latvijas uzņēmumu konkurētspēja ārējos tirgos un priekšlikumi tās stiprināšanai" (vadītājs -R. Počs, RTU), 5.2.3. „Latvijas lauku un reģionālās attīstības procesi un iespējas zināšanu ekonomikas kontekstā" (vadītāja - B.Rivža, LLU), 5.2.8. „Kultūrvides attīstības, vides daudzveidības saglabāšanas un urbanizācijas procesi Latvijas līdzsvarotas attīstības kontekstā" (vadītāja - A. Līviņa, HESPI) un 5.2.9. „Sociālās apziņas izmaiņu ietekme uz ekosistēmas pakalpojumu ilgtspējīgu nodrošinājumu" (vadītāja - I.Kokina, DU).

Ar izstrādāto ziņojumu var iepazīties tiešsaistē:

http://www.easac.eu/fileadmin/PDF_s/reports_statements/EASAC_Circular_Economy_Web.pdf  

Sagatavoja:
LZA LMZN Zinātniskā sekretāre
Dr.oec. Viktorija Zaļūksne



 

Powered by Elxis - Open Source CMS