Septītā jauno zinātnieku vasaras nometne Lēdurgā

8-09-2016

LJZA valdes priekšsēdētāja Ieva Krūmiņa

Septītā jauno zinātnieku vasaras nometne Lēdurgā

Augusta pirmajā nedēļas nogalē noslēdzās Latvijas Jauno zinātnieku apvienības (LJZA) organizētā vasaras nometne. Septīto vasaru LJZA Lēdurgā pulcēja jaunos zinātniekus un zinātnes draugus uz nometni, kas šogad notika no 5. līdz 7. augustam. Šī gada nometnes vadmotīvs bija "Zinātnieks + uzņēmējs = risinājums".

LJZA valdes priekšsēdētāja Ieva Krūmiņa atzīst, ka septiņdesmit viens jaunais un ne tik jaunais zinātnieks, uzņēmējs un politikas veidotājs šajā nedēļas nogalē tikās, lai ieguldītu savu darbu kopējā mērķa labad: "Man ir patiess prieks redzēt, kā satiekas uzņēmēju enerģija, iniciatīva un zinātnieku sistēmiskā domāšana. Esmu pārliecināta, ka šis ir tikai iesākums tālākai sadarbībai. Pasaule attīstās, mainās, veidojās - mēs, jaunie zinātnieki, nepaliekam malā, mēs uzņemamies iniciatīvu pozitīvām pārmaiņām Latvijai".

Dažādu nozaru pārstāvji sanāca kopā, lai klātienē - ideju darbnīcās - risinātu reālas, Latvijas uzņēmumu darbības procesā sastaptas problēmas un lai ieguldītu savu potenciālu Latvijas uzņēmumu attīstībā. Pasākumā piedalījās gan eksakto, gan humanitāro un so­ciālo zinātņu pārstāvji: inženieri, ķīmiķi, mediķi, ekonomisti, komunikācijas nozares pārstāvji, juristi, pedagogi, biologi, matemātiķi u.c. Arī uzņēmumus pārstāvēja plašs spektrs - kalēju darbnīca "Autine", betona ražotāji SIA "HC Betons", elektrodivriteņu ražotājs SIA "Blue Shock Bike", virtuļu un kafijas speciālists SIA "Bostonietis", uz zinātni fokusētas veselības aprūpes nozares pārstāvis SIA "Roche Latvia" un Latvijas audiotehnoloģiju jaunuzņēmums "Sonarworks".

"Sonarworks" izstrādes vadītājs Reinis Lūsis, atskatoties uz pasākumā pieredzēto, norāda: "Mums sadarbība ar zinātniekiem nometnē bija ļoti vērtīga, jo guvām jaunas idejas un iedvesmu. Pārliecinājāmies, ka zinātnieku pieeja problēmu risināšanā lieliski papildina uzņēmēju domas lidojumu un var rezultēties komercializējamās inovācijās. Pasākumā nodibinājām vērtīgus kontaktus ar talantīgiem pētniekiem un patlaban apsveram kādu no tiem piesaistīt kā praktikantu izpētes un attīstības departamentam".

Vilnis Šķipars, Latvijas Valsts Mežzinātnes Institūta "Silava" pētnieks, kura specialitāte ir molekulārā ģenētika, vēlējās nometnē praksē pārbaudīt, vai zinātnieks ir ne tikai zinošs savā nozarē, bet arī ar plašu redzeslauku: "Piedalījos "Sonarworks" darba grupā, kurā, mijot domas un idejas kopā ar uzņēmēju, matemātiķiem, fiziķiem un citiem speciālistiem, nonācām pie vairākiem risinājumiem uzņēmēja uzdevumam, kā arī nonācām pie pāris biznesa idejām. Darbs grupā bija produktīvs un patīkams".

Radošas un inovatīvas diskusijas par zinātnes politikas veidošanu un sadarbības starp uzņēmējiem un zinātniekiem attīstīšanu veicināja arī LR Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Zinātņu akadēmijas, valstij piederošas attīstības finanšu institūcijas "Altum", LR Patentu valdes u.c. pārstāvju klātbūtne.

LJZA organizētā nometne ir viens no ideju apmaiņas formātiem. Apvienība turpinās iesākto, lai risinātu gan valstiska līmeņa jautājumus, gan arī problēmjautājumus uzņēmumu un zinātnieku līmenī. Šāds process iecerēts, lai attīstītu Latvijas uzņēmumu un zinātnes mijiedarbi, sadarbību un spēju kļūt viedākiem, zināšanu ietilpīgākiem, kā arī radītu pievienoto vērtību un pozitīvu iespaidu uz valsts tautsaimniecību.

Nometni finansiāli un informatīvi atbalstīja Latvijas jaunākā zinātniskā institūcija Vidzemes Augstskola, ar telpām nodrošināja ilggadējie partneri Krimuldas novada dome, bet par garšīgu pārsteigumu bija parūpējušies "Ze Donats".


Septītās ikgadējās Latvijas jauno zinātnieku vasaras nometnes dalībnieki           Foto: J. Vīķe


Uzņēmējs Neils Kalniņš informē zinātniekus par tehnoloģiju biznesa globālajiem izaicinājumiem un problēmjautājumiem       Foto: J. Vīķe

Pēdējā atjaunošana 8-09-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS