Baltijas valstu ķīmiķi-organiķi tiekas Rīgā

8-09-2016

LZA korespondētājloceklis Pēteris Trapencieris

Baltijas valstu ķīmiķi-organiķi tiekas Rīgā

No 3. jūlija līdz 6. jūlijam Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika starptautiska konference "Balticum Organicum Syntheticum 2016" (BOS-2016). Iniciators tradīcijai Baltijas valstīs organizēt konferences, kas veltītas organiskās sintēzes fundamentālajiem un praktiskajiem jautājumiem, ir lietuviešu izcelsmes Kanādas profesors Viktors Sniečkus. Kopš 2000. gada ik pēc diviem gadiem šīs konferences notiek kādā no Baltijas valstīm. Līdz šim BOS konferences Rīgā ar ļoti atzīstamiem panākumiem notika 2004. un 2010. gadā. Šogad - devītā - zinātnieku tikšanās arī notika Rīgā, un to organizēja Latvijas Organiskās sintēzes institūts. Iespēju rīkot starptautiski nozīmīgas zinātniskas konferences, kas veicina ne tikai institūta, bet arī Latvijas atpazīstamību, pēdējo trīs gadu laikā nodrošināja Eiropas Savienības 7. ietvara programmas zinātnes un tehnoloģiju attīstībai projekta "InnovaBalt" "Baltijas reģiona jauns zāļu pētījumu centrs: Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētniecisko un inovācijas kapacitāšu veicināšana" (http://www.innovabalt.eu) finansējums.

Konferences atklāšanā uzrunas teica profesors Viktors Sniečkus (Queens University, Kanāda), LZA prezidents, LZA akadēmiķis Ojārs Spārītis un lokālās organizācijas komitejas priekšsēdētājs LZA korespondētājloceklis Pēteris Trapencieris.

2016. gadā par izciliem sasniegumiem dabas produktu pētījumos The Natural Product Reports Emerging Investigator Lectureship balva tika piešķirta profesoram Ryan Shenvi (The Scrips Research Institute, ASV). Profesors Ryan Shenvi kā lekcijas-balvas vietu izvēlējās Rīgu, un šī lekcija tika nolasīta BOS konferences pirmajā dienā.

Konferences svarīgākie mērķi kopš 2000. gada saglabāti nemainīgi:

  • organizēt visas pasaules organiskās ķīmijas speciālistu forumu, lai iepazīstinātu auditoriju ar savu pētījumu jaunākajiem sasniegumiem un diskutētu par svarīgām zinātnes problēmām;
  • veicināt diskusijas starp akadēmiskajiem un rūpnieciskajiem zinātniekiem par iespējām aktīvai un produktīvai sadarbībai;
  • piedāvāt konferences dalībniekiem un viņu pavadošajām personām unikāli jaunu kultūras, valodas un sociālo pieredzi.

Konferences programma un formāts:

1. Sabalansēta akadēmisko (14 lekcijas) un industriālo (5 lekcijas) lektoru programma, kas piedāvāja fundamentālos un praktiskos organiskās ķīmijas aspektus. Līdz šim BOS konferencēs lekcijas lasījuši pieci profesori Nobela balvas laureāti: Ryoji Noyori (Japāna, 2000), Barry K. Sharpless (ASV, 2002), Robert H. Grubbs (ASV, 2002), Akira Suzuki (Japāna, 2012) un Ei-ichi Negishi (ASV, 2014). Šeit vietā atzīmēt profesora Sniečkus izvirzīto tēzi, ka, lai kļūtu par Nobela balvas laureātu, vispirms noteikti jākļūst par BOS lektoru.

2. Ielūgtie trīs Baltijas valstu lektori. No Baltijas valstīm kā lektori tika uzaicināti jaunākās paaudzes zinātnieki - Tallinas Tehnoloģijas universitātes profesore Riina Aav, Viļņas universitātes profesore Inga Čikotiené un RTU profesors, LZA akadēmiķis Māris Turks.

3. Stenda referātu sesijas (186 referāti), kas noritēja draudzīgā atmosfērā un veicināja auglīgas diskusijas. Izdevniecība Thieme Verlag jau devīto reizi apbalvoja labākos stendu referātu autorus no katras Baltijas valsts un pārējās pasaules. Šoreiz uzvarētāju skaitā iekļuva Sandra Kaabel (Tallinas Tehnoloģijas Universitāte, Igaunija), Aurelija Urbanaitė (Viļņas Universitāte, Lietuva), Artis Kinēns (Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Latvija), un Elisabeth Speckmeier (Leipcigas Universitāte, Vācija).

Konferences lektori bija izcilākie speciālisti organiskajā sintēzē - profesori no ASV universitātēm, kā arī profesori un vadošie firmu speciālisti no Austrijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Spānijas, Vācijas, Ukrainas un Zviedrijas. Pirmo reizi BOS konferenču vēsturē lektoru vidū bija liels jauno sieviešu zinātnieču īpatsvars. Ja iepriekšējās astoņās BOS konferencēs lekcijas lasīja tikai septiņas profesores, tad šogad Rīgā par saviem pētījumiem ziņoja Riina Aav (Igaunija), Emily Balskus (ASV), Suzanne Blum (ASV), Inga Čikotiené (Lietuva) un Sarah Reisman (ASV). Vīnes Universitātes profesors Nuno Maulide pārsteidza gan ar atraktīvu lekciju, gan arī virtuozu klavierspēli banketa laikā Ziemeļblāzmas pilī un konferences noslēgumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Dalību konferencē kuplināja 315 zinātnieki no 24 valstīm. Konference sniedza gan jaunas atziņas par aktualitātēm organiskajā sintēzē, gan arī veicināja starpvalstu sadarbību kopīgu zinātnisko projektu pieteikumu izstrādei. Papildu informācija par konferenci mājaslapā http://www.boschem.eu/.


BOS-2016 konferences dalībnieki pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas        Foto I. Ernestsons

Powered by Elxis - Open Source CMS