Baltijas Asamblejas balva zinātnē 2016.gadā LZA akadēmiķei Maijai Dambrovai

17-11-2016

Pēteris Trapencieris,
LZA korespondētājloceklis

Baltijas Asamblejas balva zinātnē 2016.gadā LZA akadēmiķei Maijai Dambrovai

Maija Dambrova ir farmācijas zinātņu doktore, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekle, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja (kopš 2001. gada).

M. Dambrova 1991. gadā ar izcilību pabeidza LU ķīmijas bakalaura studijas, bet 1993. gadā ieguva bioloģijas maģistra grādu. 1995. gadā uzsāka doktorantūras studijas Upsalas universitātē Zviedrijā, kur doktora grādu ieguva 1999. gadā, atklājot jaunu savienojumu klasi, kuras pārstāvjus var izmantot sirds išēmiskās slimības ārstēšanai. Paralēli darbam laboratorijā M. Dambrova 2004. gadā beidza biznesa vadības studijas Rīgas Starptautiskajā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā un ieguva maģistra grādu.

Dr. Maijas Dambrovas zinātnisko interešu sfēra saistās ar enerģijas metabolisma pētījumiem un,  strādājot šajā jomā, viņa ir devusi nenovērtējamu ieguldījumu preparāta "Mildronāts"® darbības mehānismu izpētē, noskaidrojot enzīma γ-butirobetaīnhidroksilāzes trīsdimensionālo struktūru, kas ļaus izstrādāt jaunas kardioprotektīvas darbības zāļu vielas. Patlaban, sadarbojoties ar A/S "Grindeks", Dr. M. Dambrovas vadībā notiek jauna, oriģināla kardioprotektora (metil-GBB) farmakoloģiskā izpēte.

Maija Dambrova ir daudzu balvu laureāte. 2006. gadā Dr. M. Dambrova ieguva L`Oreal balvu "For Women in Science", bet 2007. gadā tika ievēlēta par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli. 2008. gadā Eiropas Farmaceitisko uzņēmumu un asociāciju federācija (EFPIA) Maiju Dambrovu nominēja kā nākotnes zinātnieces paraugu ("Portraits of Science - Scientists of Tomorrow"). LZA nominēto gada nozīmīgāko zinātnes sasniegumu sarakstā Dr. M. Dambrovas pētījumi ir minēti 2008., 2009., 2010. un 2013. gadā - visu laiku notiek ļoti mērķtiecīgs pētījumu process. Kopš 2012. gada Maija Dambrova ir Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekle. 2016. gadā M. Dambrova ieguva RSU Gada balvu nominācijā Gada zinātnieks.

Paralēli zinātniskajai darbībai Maija Dambrova ir RSU Farmācijas fakultātes profesore un RSU Farmācijas un LU Medicīnas fakultātes Medicīnas, farmācijas un bioloģijas promocijas padomes locekle, lasa lekciju kursus arī Latvijas Universitātē un Rīgas Tehniskajā universitātē. Dr. M. Dambrovas vadībā izstrādātas jau 6 zinātņu doktora disertācijas, vēl divām viņa ir bijusi zinātniskā konsultante, kā arī šobrīd viņa vada 2 promocijas darbu izstrādi. M. Dambrova ir izveidojusi efektīvu pētnieku grupu, kas prot gan kvalitatīvi skrīnēt ķīmiķu veikumu, gan pētīt fundamentālas lietas un atklāt jaunus mērķus, uz ko tālāk startēt atkal kopā ar ķīmiķiem, tādā veidā vēl vairāk palielinot zinātniskā kolektīva iespējas nākotnē jaunu zāļu izstrādē sadarbībā ar Latvijas un ārvalstu farmācijas uzņēmumiem. Nozīmīga ir arī ilgstošā sadarbība ar Tartu Universitātes farmakologiem un mediķiem.

Dr. M. Dambrova ir aktīva arī zinātniski organizatoriskajā darbā - viņa darbojas vairākās Latvijas zinātniskajās biedrībās, pārstāvēja Latviju Eiropas Zinātnes un tehnoloģijas sadarbības (COST) programmas Biomedicīnas un molekulāro biozinātņu domēna komitejā, 2014. gadā izpildot arī domēnkomitejas priekšsēdētājas pienākumus. Maijas pilsoniskā pozīcija, izmantojot profesionālās zināšanas, izpaužas viņas darbībā Ģenētiski modificēto organismu un jaunas pārtikas uzraudzības zinātniski konsultatīvajā padomē. Ilgu laiku Dr. M. Dambrova bija arī Eiropas Komisijas Apvienotā pētījumu centra Eiropas alternatīvo metožu validācijas centra zinātniski konsultatīvās komitejas (ESAC) locekle, palīdzot ieviest jaunas pētījumu metodes bez laboratorijas dzīvnieku izmantošanas.

Dr. M. Dambrovu raksturo neordināra domāšana, aizrautība ar izpētes procesu un labi izplānota, sistemātiska un mūsdienīga pētījumu metodoloģija. Savā nozarē - farmakoloģijā - viņa ir radījusi jaunu un spēcīgu pētnieku skolu un pierādījusi, ka Latvijā var rasties ne tikai spilgti zinātniski talanti, bet arī izcili zinātnes procesu vadītāji.

Mēs apsveicam Maiju Dambrovu un patiesi lepojamies ar viņas sasniegumiem!


M.Dambrova kopā ar visiem šī gada laureātiem, LV prezidentu Raimondu Vējoni, Saeimas Priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci un Baltijas Asamblejas prezidentu Jāni Vucānu. Foto: Ernests Dinka, Saeimas Administrācija.


M.Dambrova kopā ar LV prezidentu Raimondu Vējoni, Baltijas Asamblejas prezidentu Jāni Vucānu un OSI kolēģiem. Foto: Ernests Dinka, Saeimas Administrācija.

Powered by Elxis - Open Source CMS