Rīgas domes un LZA balvu laureāti

15-12-2016

18. novembrī Rīgas domes svinīgajā sēdē par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienai tika pasniegti vairāki Rīgas domes Atzinības raksti, kā arī Rīgas domes un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) balva. Ar Rīgas domes Atzinības rakstiem un piemiņas monētām tika apbalvoti trīs LZA locekļi: LZA goda loceklis kinorežisors, aktieris, rakstnieks un gleznotājs Jānis Streičs par daudzpusīgu ieguldījumu latviešu kino un kultūrā un Rīgas vārda popularizēšanu pasaulē; LZA goda locekle Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce par nozīmīgu kultūras vērtību uzkrāšanu, saglabāšanu un popularizēšanu un Rīgas atpazīstamības veicināšanu pasaulē; LZA akadēmiķis Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš par izcilu ieguldījumu ķīmijas zinātnes attīstībā un sekmīgu starptautisko sadarbību, popularizējot Rīgu.

Rīgas domes un LZA balvu saņēma LZA akadēmiķis Agris Gailītis par fundamentāliem pētījumiem magnetohidrodinamikā un Rīgas atpazīstamības veicināšanu pasaulē. Viņa pētījumi apstiprina debess ķermeņu magnētiskā lauka rašanos un guvuši plašu zinātniskās sabiedrības atzinību speciālistu vidū. Tiem dots nosaukums "Rīgas Dinamo Eksperiments". Laudatio A. Gailītim nolasīja LZA FTZN priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Spīgulis.

Par "Gada rīdzinieku 2016" šogad kļuvis LZA goda loceklis maestro Raimonds Pauls, kuram  Rīgas domes balva piešķirta par izcilu ieguldījumu Latvijas mūzikas un sabiedriskās dzīves attīstībā un Rīgas atpazīstamības veicināšanu pasaulē. 

Sagatavoja: S. Ņegrejeva,
LZA FTZN zinātniskā sekretāre

Pēdējā atjaunošana 15-12-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS