Latvijas Zinātnieku savienībā

16-12-2016

Pēdējo reizi šajā gadā Latvijas Zinātnieku savienības (LZS) valde pulcējās 1. decembrī, lai izteiktu pilnīgu atbalstu Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātajiem Noteikumiem par zinātnes nozarēm un apakšnozarēm. Šo Noteikumu projekts tapa ilgi un mokoši, tādēļ ka zinātnisko institūciju pārstāvjiem bija daudz iebildumu un ierosinājumu, jo reizēm formālais bija likts augstāk par saturisko. Zinātnieku savienības valde ar gandarījumu konstatēja, ka projekta pēdējā versijā tās ierosinājumi un labojumi ir ņemti vērā. Atsevišķo nozaru pārstāvji savā lauciņā vēl atrada pa kādai sīkai nezālei, ko varētu izravēt, bet kopumā Noteikumu par zinātnes nozarēm un apakšnozarēm projekts tika akceptēts.

LZS valdes locekle Ināra Bondare informēja par Latvijas Zinātnes padomes aktualitātēm, jo viņa Padomē pārstāv Latvijas Zinātnieku savienību. Apspriesta LZP projektu jeb grantu izpilde, kurai jānoslēdzas 31. decembrī. Bija neskaidrība par to, vai atsevišķās zinātņu nozarēs iespējams savākt nepieciešamo starptautiski atzīto publikāciju skaitu, tomēr prasība paliek iepriekšējā - publikācijām ir jābūt.

Ir zināms, ka 2017. gadā grantu nebūs, jo budžetā paredzētā nauda ir novirzīta valsts pētījumu programmām, taču ir cerība, ka pieteikšanās 2018. gada grantiem tiks izsludināta savlaicīgi, jau jūlijā, lai būtu iespējams pienācīgi sagatavoties un tas nebūtu jādara steigā. Ir izveidota darba grupa, kas pie tā strādā.

LZS valde uzdeva tās priekšsēdētājam Uldim Grāvītim sekot, lai tiktu ņemts vērā LZS viedoklis par LZP projektu jeb grantu turpmāku saglabāšanu.

Ar patiesu prieku un gandarījumu tika uzņemts fakts, ka LZS valdes locekle Latvijas Nacionālā botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas pētniece, Rucavas arboretuma veidotāja un vadītāja rīdziniece Ināra Bondare ir kļuvusi par Gada rucavnieci, tā atzīmējot viņas nopelnus Rucavas atpazīstamības un tūrisma veicināšanā. Ināras interesantie stāstījumi par svešzemju koku introdukcijas iespējām un starptautiskiem dendrologu saietiem vienmēr bagātinājuši arī LZS valdes sēdes.

Uz tikšanos nākamgad!

Z. Kipere

Powered by Elxis - Open Source CMS