Izsludināts konkurss par L'OREAL Baltic stipendijām "Sievietēm zinātnē"

19-01-2017

16. janvārī stipendijas piešķīrēju pārstāvji - Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents akadēmiķis Ojārs Spārītis, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas viceprezidents, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un L'Oreal Baltic SIA ģenerāldirektors Johans Bergs parakstīja sadarbības protokolu, ar kuru tiek atklāts 2017. gada L'OREAL Baltic stipendiju konkurss "Sievietēm zinātnē".

Jau 18 gadus visā pasaulē un 13 gadus Latvijā programma "Sievietēm zinātnē", kas Latvijā tiek īstenota ar UNESCO Latvijas Nacionālas komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu, apbalvo sievietes - zinātnieces, kā arī iedrošina jauno paaudzi izvēlēties kādu no zinātnes jomām.

Programmas gaitā pasaulē atzinību guvušas vairāk nekā 2500 pētnieces no 112 valstīm. Latvijā kopš programmas dibināšanas 2005. gadā ir apbalvotas 36 izcilas zinātnieces. Šogad šo sarakstu papildinās arī Lietuvas un Igaunijas zinātnieces. 2017. gadā uzņēmums L'Oreal Baltic sadarbībā ar UNESCO Lietuvas Nacionālo komisiju, UNESCO Igaunijas Nacionālo komisiju, Lietuvas Zinātņu akadēmiju un Igaunijas Zinātņu akadēmiju paplašina stipendiju robežas, dibinot programmu "Sievietēm zinātnē" kaimiņvalstīs.

Konkursa kārtībā gan Lietuvā, gan Igaunijā tiks piešķirtas pa vienai stipendijai pētījumu veikšanai dzīvības zinātņu un materiālzinātņu jomā zinātņu doktorei vecumā līdz 40 gadiem. Latvijā joprojām tiks piešķirtas trīs stipendijas. Viena stipendija ir paredzēta zinātņu doktorei vecumā līdz 40 gadiem pētījumu veikšanai un divas stipendijas - doktorantēm līdz 33 gadu vecumam disertācijas izstrādei. Stipendijas izmantojamas bez ierobežojumiem - gan darbam, gan pašattīstībai, gan arī kā papildu līdzekļi personīgajā vai ģimenes budžetā.

Pērn prestižo balvu ieguva trīs zinātnieces. Tā tika piešķirta Kristīnei Šalmai-Ancānei pētījumam "Nanostrukturētu biokompozītmateriālu izstrāde ar pretosteoporozes īpašībām", Jevgeņijai Lugiņinai  pētījumam "Organisko savienojumu reakcijas šķidrā sēra oksīdā" un Ilzei Dimantai -  pētījumam "Hidrīdus veidojošu materiālu izmantošana mikroorganismu saražotā ūdeņraža savākšanai un jauna tipa bioreaktora dizains".

Pieteikumus L'OREAL Baltic  stipendijai "Sievietēm zinātnē" no 2017. gada 23. janvāra līdz 7.  martam var iesniegt "Sievietēm zinātnē" ("For Women In Science") starptautiskajā mājaslapā  www.fwis.fr.

Papildu informācija pieejama www.fwis.fr un  UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas mājaslapā www.unesco.lv.

Pieteikties aicinātas arī zinātnieces, kuras jau iepriekš piedalījušās šajā stipendiju konkursā, taču stipendiju nav saņēmušas.

Sagatavoja, Aija Miglāne, L'OREAL Baltic

Powered by Elxis - Open Source CMS