Latvijas Zinātnieku savienībā

2-02-2017

26. janvārī notika Latvijas Zinātnieku savienības (LZS) valdes sēde, kuras darba kārtībā bija trīs jautājumi: 1) valdes locekles Ritas Bebres informācija par Rīgas pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) integrēšanu Latvijas Universitātē (LU); 2) Ministru kabineta Noteikumi par zinātnes nozarēm un apakšnozarēm; 3) LZS pārskata un vēlēšanu konference.

Izglītības reformas vārdā iecerētā RPIVA pievienošana Latvijas Universitātei notiek nekorekti, izraisot pamatotu studentu un mācībspēku sašutumu un protesta akcijas. Kā vienu no apvienošanas iemesliem Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji publiski min RPIVA studiju programmu zemo kvalitātes līmeni salīdzinājumā ar LU Pedagoģijas fakultāti. Taču, salīdzinot vairākos aspektos, atklājas pilnīgi pretēja aina. Publikāciju skaits citējamos izdevumos un ES veiktais kvalitātes novērtējums
RPIVA ir pozitīvāks nekā LU. Pamatota skaidrojuma trūkums raisa visdažādākās baumas un aizdomas, piemēram, to, ka RPIVA ir četru miljonu eiro ietaupījums, bet LU 4,2 miljonu eiro liels parāds sakarā ar Torņkalna akadēmiskās pilsētiņas celtniecību. Tas, protams, nav tik primitīvi izskaidrojams, bet veids, kādā apvienošana notiek, ir nepieņemams. Augstskolas ir publiskas atvasinātas personas un juridiski nekādas darbības ar tām nav iespējamas bez attiecīgās atvasinātās personas piekrišanas. Tad tas ir Satversmes tiesas jautājums. ES ir rekomendējusi Latvijai samazināt augstskolu skaitu. Izskan apgalvojums, ka nav loģiski, ja 50 m attālumā atrodas divas augstskolas ar pedagoģijas studiju programmām - LU Pedagoģijas fakultāte un RPIVA. Tad varbūt Pedagoģijas fakultāte būtu jāpievieno RPIVA kā lielākai un spēcīgākai nevis otrādi? Valdība lēmusi, ka līdz 31. augustam RPIVA strādās kā līdz šim, pēc tam mainīs izkārtni. Tik vienkārši?

Darba kārtības otrajā jautājumā par zinātnes nozarēm un apakšnozarēm, kur tika sagatavots MK Noteikumu projekts un kurā Latvijas Zinātnieku savienība izdarīja savus labojumus un precizējumus, informācijas LZS valdes locekļiem nebija.

Š. g. 29. novembrī Latvijas Zinātnieku savienībai paliks 29 gadi. Pārskata un vēlēšanu konference jārīko, negaidot 30. jubileju. Provizoriski tas varētu notikt novembra pēdējā piektdienā, 24. novembrī. Līdz tam jāveic virkne priekšdarbu - jāprecizē LZS biedru skaits, jaunu biedru piesaistīšanas nolūkā jāorganizē LZS valdes izbraukuma sēdes augstskolās ārpus Rīgas. Kā pirmā varētu būt LLU, kur par sēdes organizēšanu atbildētu LZS valdes loceklis Aivars Āboltiņš.

Jautājumu par LZS valdes izbraukuma sēdēm paredzēts apspriest nākošajā valdes sēdē 16. februārī.

Z.K.

Powered by Elxis - Open Source CMS