LZA prezidents Ojārs Spārītis un ārlietu sekretārs Tālavs Jundzis piedalās ICSU Eiropas partneru gada sanāksmē

12-05-2017

Laikā no 11. līdz 12. maijam Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) notika Starptautiskās Zinātņu padomes (International Council for Sciences, ICSU) Eiropas partneru gada sanāksme, kuras darba plānā bija iecere apspriest šīs organizācijas darbības turpmāko stratēģisko attīstību un iekšējās darbības jautājumus. Atsevišķa darba kārtības sesija bija veltīta Eiropā aktuālai tēmai par brīvpieejas jeb atvērtajiem datiem (Open Data), kas ir viena ICSU 2016. -2018. gada darba prioritātēm.

Brīvpieejas datu konceptu izveidoja četras starptautiskas zinātniskas organizācijas, izstrādājot 12 principus, kas jāievēro brīvpieejā izmantojot publiski finansētu lielu datu sistēmas. Brīvpieejas dati ir ļoti svarīgs resurss zinātniekiem, veicot eksperimentus un novērojumus, lai atkārtoti pārbaudītu datu un secinājumu atbilstību. Mazāk attīstītām valstīm brīvpieejas dati dod iespēju pilnīgāk piedalīties globālajā zinātnē.

Latviju šajā sanāksmē LZA delegātu statusā pārstāvēja LZA prezidents akadēmiķis Ojārs Spārītis un LZA ārlietu sekretārs akadēmiķis Tālavs Jundzis.

I. Trapenciere, LZA Starptautiskie sakari

Powered by Elxis - Open Source CMS