Arheologu diena Turaidā

26-09-2008

Jau vairākus gadus augusta beigās tiek atzīmēta arheologu diena, kas saistāma ar izcilā latviešu arheologa LZA Goda locekļa, Dr.habil.hist. profesora Jāņa Graudoņa (1913–2005) ierosmi svinēt šādu īpaši arheologiem veltītu dienu.

Sekojot LU Latvijas vēstures institūta, Latvijas Arheologu biedrības un Turaidas muzejrezervāta ielūgumam, uz pasākumu Turaidā š.g. 30. augustā bija pulcējušies ap simts dalībnieku – arheologi, muzeju darbinieki u.c. Latvijas senatnes cienītāji. Svinīgā gaisotnē tika atzīmēta Jāņa Graudoņa 95. gadu jubileja, kurā piedalījās arī viņa dzīvesbiedre Hildegarde un tuvākie radinieki. Pasākumu atklāja un vadīja Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne. Referātu par Jāņa Graudoņa radošo mūžu nolasīja Latvijas vēstures institūta direktors Guntis Zemītis, akcentējot izcilā zinātnieka, skolotāja un sabiedriskā darbinieka paveiktā unikālo raksturu. Par arheologu izrakumiem šajā gadā, demonstrējot slaidus, informēja Latvijas arheologu biedrības priekšsēdētāja Viktorija Bebre. Pirms tam bija iespēja apmeklēt un skatīt arheoloģisko izrakumu sezonas noslēgumu Krusta kalnā Siguldā.

Par arheologu dienas centrālo pasākumu uzlūkojama Jāņa Graudoņa grāmatas “Mana dzīve atmiņu gaismā. Arheologa dzīvesstāsts” (Zinātne, 2008, 181 lpp.) atvēršana. Savas dzīves beidzamajos gados J.Graudonis bija uzrakstījis savas atmiņas, ko publicēšanai sagatavoja Aina Rozeniece un Inta Mikanovska–Mikalovska. Grāmata papildināta ar kolēģu, skolnieku, paziņu atmiņām un vērtējumiem. Tā ilustrēta ar attēliem no J.Graudoņa dzīves, dota viņa darbu pilna bibliogrāfija un rakstu uzskaitījums par viņu. Grāmatas atvēršanu muzikāli pavadīja Siguldas jauniešu vokālās grupas “Pinapple”uzstāšanās. Atmiņas par J.Graudoni viņa dzīves dažādos posmos un situācijās stāstīja Jānis Apals, Anna Jurkāne, Ēvalds Mugurēvičs, Andrejs Vasks, Antonija Vilcāne u.c. Piemiņa par J.Graudoni, kas izrakumus Turaidas pilī un tās tuvumā vadīja trīsdesmit gadu garumā, tika nostiprināta ar diviem svarīgiem aktiem – ozoliņa iedēstīšanu un Jāņa Graudoņa takas atklāšanu. Arheologu dienas noslēgumu vainagoja kopēja mielošanās ar “arheologu putru” un neformāla tērzēšana Dziesmu dārzā.

Ēvalds Mugurēvičs

Powered by Elxis - Open Source CMS