Ekspertu konsīlija „Jauniešu bezdarbs - cēloņi un risinājumi" slēdziens

31-08-2017

Š.g. 9. augustā LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļa organizēja konsīliju „Jauniešu bezdarbs - cēloņi un risinājumi".

Konsīlijā bija aicināti piedalīties Eiropas Parlamenta deputāti no Latvijas; ES Pārstāvniecības Latvijā, Latvijas Saeimas komisiju, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Labklājības ministrijas (LM), Kultūras ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA), Valsts izglītības un attīstības aģentūras (VIAA), Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras (JSPA), jauniešu organizāciju un izglītības iestāžu pārstāvji, un neatkarīgi eksperti. Visi uzaicinātie ir saņēmuši konsīlija  „Slēdziena" projektu, varējuši to vērtēt un sniegt par to priekšlikumus.

Konsīlija sēdē piedalījās:

1) valsts institūciju speciālisti:  LM Darba tirgus politikas departamenta vecākā eksperte Aļona Tutova; IZM Izglītības departamenta direktora vietniece profesionālās izglītības un starptautiskās sadarbības jomā Inta Šusta; NVA direktore Evita Simsone un NVA direktores vietniece Kristīne Stašāne; VIAA direktore Dita Traidās un VIAA Administratīvā departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane JSPA projektu koordinatore Aija Kasemira;
2) jauniešu organizāciju darbinieki;
3) eksperti: Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Makroekonomikas analīzes daļas galvenais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs; Daugavpils Universitātes (DU) Humanitāro un sociālo zinātņu institūta docente Inta Ostrovska; Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) pētniece  Līva Griņeviča; Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātes profesors, LZA korespondētājloceklis Konstantīns Didenko;  LU Akadēmiskās bibliotēkas pārstāvis Viktors Urvačovs; LZA Ekonomikas institūta direktore Ņina Linde; Latvijas Brīvo Arodbiedrību Savienības eksperte izglītības un  nodarbinātības jautājumos Linda Romele;
4) žurnālisti: Diena, LNT.

Konsīlija mērķis bija apzināt jauniešu bezdarba cēloņus un meklēt risinājumus jauniešu nodarbinātības veicināšanai. Jauniešu īpatsvars kopējo iedzīvotāju kopskaitā ik gadu samazinās, tāpēc darba tirgus atjaunotnes kontekstā jauniešu bezdarbs ir aktuāla problēma. Bezdarbs ietekmē ne tikai indivīda labklājību un iespējas iekļauties darba tirgū, bet arī valsts ekonomisko attīstību kopumā.

Konsīlija slēdziens (pdf).

Powered by Elxis - Open Source CMS