Zinātnieku un uzņēmēju sadarbības nometne Lēdurgā

8-09-2017

Augusta sākumā Latvijas Jauno zinātnieku apvienības (LJZA) organizētā vasaras nometne "Brainstorming for business and research" Lēdurgā pulcēja vairāk nekā sešdesmit jaunos un pieredzes bagātos zinātniekus, uzņēmējus, politikas veidotājus un mediju pārstāvjus.

Dažādu nozaru speciālisti, tostarp jaunie zinātnieki no Lietuvas un Tadžikistānas, ideju darbnīcās risināja Latvijas uzņēmēju izaicinājumus saistībā ar inovatīvā betona sastāva izveidošanu, trīsdimensiju printeru izmantošanu skolās, upcycled somu materiāla pilnveidi, augstskolas stratēģijas plānošanu un Baltijas zinātnes informācijas sistēmas izveidi. Uzņēmēji augstu vērtē zinātnieku ieguldījumu un plāno tālāku sadarbību valsts tautsaimniecības attīstībai.

"Diskusijas nometnē mums deva pārliecību, ka Latvijas zinātnes vide ir nobriedusi un izprot nepieciešamību pēc kvalitatīva zinātniskās darbības pārvaldības rīka. Šim rīkam ir jānodrošina zinātniskās darbības kvalitātes un finansējuma administrēšana, zinātnes rezultātu un snieguma izvērtēšana, kā arī jāveicina Latvijas zinātnes atpazīstamība un integrēšanās globālajās zinātnes norisēs un projektos," pēc nometnes atzina pasaulē vadošā informācijas risinājumu zinātnes un veselības nozarēs ražotāja "Elsevier", pilnvarotās aģentūras Baltijā SIA "OPTILAS BALTICS" izpilddirektors Andrejs Siliņš.

Nometnes laikā tika īstenots ne tikai radošs darbs ideju darbnīcās, dalībnieki ļāvās arī spraigām diskusijām ar uzņēmējiem. Tāpat tika gūta pieredze uzklausot prezentācijas par pētniecībai pieejamo finansējumu, kā arī norisinājās praktisks seminārs pētniecības pieteikumu izstrādē. Tika pārrunātas arī zinātnes politikas aktualitātes.

Nu jau tradīcijām bagātais notikums labi pazīstams ne tikai zinātniekiem, bet arī Krimuldas puses ļaudīm. "Krimuldas novadā dzīvo izglītoti un uzņēmīgi ļaudis, kuri ir gatavi apzināt pieredzi, kas saistīta ar zināšanās un inovācijās balstītiem risinājumiem. Izglītībā un zinātnē ir nākotne, jauno zinātnieku nometne ir liels gods mūsu novadam un tā nenovērtējams ieguldījums mūsu visu nākotnē - skatoties daudz tālāk par novada un Latvijas robežām", pasākumu komentēja Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Linards Kumskis.

Nometnes norisi finansiāli atbalstīja pasaulē vadošais informācijas risinājumu zinātnes un veselības nozarēs ražotājs "Elsevier", apvienība "Science and Business Professionals Startup Studio", kas pārvērš idejas par inovatīviem produktiem, veiksmīgiem startup un konkurētspējīgiem uzņēmumiem, mecenāts Gatis Krūmiņš un ilggadējais sadarbības partneris Krimuldas novada dome.

Ieva Krūmiņa, Latvijas Jauno zinātnieku apvienības valdes priekšsēdētāja

 

Foto Matīss Stunda

Powered by Elxis - Open Source CMS