Valtera Capa balva pasniegta akadēmiķim Edgaram Sūnam

8-09-2017

4. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Portretu zālē svinīgā ceremonijā jau septīto reizi pasniegta Valtera Capa balva. Par tās laureātu šogad kļuvis LZA īstenais loceklis, LU profesors Dr.chem. Edgars SŪNA. Valtera Capa balva Edgaram SŪNAM piešķirta par izcilu ieguldījumu jaunu zāļu vielu radīšanā un starptautiski nozīmīgiem izgudrojumiem to sintēzes metožu pilnveidošanā.

Pasākuma ar uzrunām uzstājās LZA viceprezidents Andrejs Krasņikovs, akadēmiķis Jānis Stradiņš, Valtera Capa dēls Lotārs Caps (Lotar Zapp), Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Osvalds Pugovičs un Fridrihs Ēlšlēgers (Friedrich Oehlschläger) no Vācijas firmas "Minox GmbH". Laureātu godināja arī pasākumā klātesošais Latvijas Republikas Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis, kā arī Valtera Capa radošā darba un mūža gājuma pētnieks, foto vēsturnieks Pēteris Korsaks. Pasākuma noslēgumā LZA viceprezidents pasniedza Lotāram Capam un Fridriham Ēlšlēgeram LZA piemiņas medaļas.

Valtera Capa balva iedibināta 2004. gada septembrī, un to kopš 2005. gada reizi divos gados piešķir Latvijas Zinātņu akadēmija kopīgi ar Latvijas Republikas Patentu valdi un firmu "Minox GmbH". Rīgā baltvācu ģimenē dzimušais Valters Caps (Walter Zapp, 1905-2003) bija izcils izgudrotājs, fototehnikas konstruktors, kurš ar savu pasaulslaveno fotoaparātu VEF-Minox veicinājis Latvijas vārda atpazīstamību pasaulē. Viņa vārdu nesošā balva tiek piešķirta izgudrotājam, kas ar savu veikumu ir pazīstams ārpus Latvijas robežām. Balvas laureāti ir bijuši Benjamiņš Joffe, Roberts Kalniņš (2005), Juris Upatnieks (2007), Raimonds Skuruls (2009), Māris Ābele, Kazimirs Lapuška (2011), Jānis Spīgulis (2013) un Ivars Kalviņš (2015).


Fridrihs Ēlšlēgers, Edgars Sūna, LZA viceprezidents Andrejs Krasņikovs, Lotārs Caps                               Foto Jānis Brencis

Powered by Elxis - Open Source CMS