Projekta 4D4F un VPP EKOSOC vadītājas Baibas Rivžas dalība starptautiskā seminārā Somijā

12-10-2017

Projekta 4D4F un VPP EKOSOC vadītāja akadēmiķe Baiba Rivža laikā no 26. - 28. septembrim piedalījās Seinajoki (Somijā) Somijas Dabas resursu institūta rīkotajā  starptautiskajā Ziemeļvalstu seminārā par konkurētspējīgu un ilgtspējīgu lopkopības produkciju (Nordic workshop on competitive and sustainable animal production).

Somijas Dabas resursu institūta darbības vadmotīvi ir saistīti ar bioekonomikas pētījumiem un lauksaimniecības viedu attīstību, lauku attīstību un partnerības ar uzņēmējiem inovatīvu produktu un pakalpojumu radīšanu.

Seminārā akadēmiķe B. Rivža nolasīja referātu par viedās lauksaimniecības nozīmi un sensoru tehnoloģijām modernajā piensaimniecībā. Kā būtisku atziņu akadēmiķe B. Rivža min faktu, ka semināra uzdevumi saskan ar VPP EKOSOC projekta 3.1. uzdevumiem- vieda lauksaimniecības attīstība, kas ir ļoti svarīga nozare laukos un būtiski ietekmē to attīstību. Prognozes liecina, ka 2050.gadā uz planētas būs 9 miljardi iedzīvotāju un pieprasījums pēc lopkopības produkcijas pieauguma būs 70 % apmērā. Tie ir lieli izaicināmi, kas tiek risināti arī projekta 4D4F ietvaros.

Starptautiskā semināra galvenais vadmotīvs un uzdevums ir dabas resursu izmantošanas ekonomiskā analīze un jaunu attīstības un pilnveides ceļu meklēšana. Uzsvars tika likts saimniecību konkurētspējas palielināšanā Ziemeļvalstīs, kā arī uz pieredzi darbaspēka aizvietošanā ar tehnoloģijām. Pētnieki salīdzināja modernās tehnoloģijas ienākšanu dažādas Eiropas valstīs lopkopībā, jo šī nozare ir attīstīta kā Ziemeļvalstīs, tā Baltijas valstīs. Seminārā piedalījās 5 valstu (Somijas, Dānijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Latvijas) Lauksaimniecības universitāšu un institūtu lauksaimniecības ekonomisti, vides un lopkopības speciālisti.

Somija NJf

Pēdējā atjaunošana 30-10-2017
Powered by Elxis - Open Source CMS