LZA akadēmiķe un VPP EKOSOC- LV vadītāja B. Rivža Tallinā diskutē par VPP tālāku attīstību

1-11-2017

Tallinā (Igaunijā) no 11. līdz 13. oktobrim norisinājās augsta līmeņa ES prezidentūras konference "Eiropas pētniecības izcilība - ietekme un vērtības sabiedrībai", īpašu uzmanība tajā tika veltīta Eiropas ekonomiskajai un Eiropas zinātnes un inovāciju attīstībai pēc 2020. gada, uzsverot ciešākas sadarbības nepieciešamību starp pētniekiem, politiķiem, NVO, ražošanas jomām un uzņēmējiem no dažādām nozarēm.  Konferencē un diskusijās par VPP tālāku attīstību piedalījās LZA akadēmiķe un VPP EKOSOC- LV vadītāja B. Rivža. 

Ļoti svarīgs ir jautājums par VPP turpmāko attīstību, jo pašreiz Latvijā ir lielāks akcents uz fundamentālajiem un lietišķajiem grantiem, kuriem ir paredzēts finansējums nākamajā gadā. Tomēr svarīgi ir piešķirt papildu naudu tieši VPP un bāzes finansējumam. Jo pētījumi liecina, ka katrs ieguldītais eiro dod atdevi EUR 6,0 - 8,5 apmērā, bet faktiski ietekme dažādos aspektos ir vēl lielāka. Igaunijas Izglītības un zinātnes ministre Mailis Reps aicināja mainīt skeptisko attieksmi, jo tieši zinātnei ir jāvieno sabiedrība. Šobrīd svarīgi ir pastiprināt Zinātņu akadēmiju lomu zinātnes politikas veidošanā attiecīgajās valstīs. Tas ir grūts uzdevums, un savus viedokļus izteica gan politiķi, gan zinātnieki, gan uzņēmēji, gan NVO pārstāvji. Valstu Zinātņu akadēmiju pārstāvjiem maksimāli jācenšas piedalīties dažādās ministriju veidotās komisijās, darba grupās, cenšoties parādīt sabiedrībai savu darbību un zinātnieku praktisko devumu, jo pētījumi liecina, ka vismaz trešdaļa sabiedrības neizprot zinātnisko pētījumu nozīmi.

Visi minētie ierosinājumi ir atziņas, kas ir būtiskas VPP darbā. EKOSOC-LV veidotie 5 forumi reģionos, kopējā konference, kā arī 2017. gada Eiropas Latvijas forums ir pareizais ceļš pētījumu rezultātu parādīšanai sabiedrībā. Svarīgas ir grāmatas un monogrāfijas, kurās tiek apkopoti VPP rezultāti un to nodošana pašvaldībām, ministrijām un reģionu pārvaldēm. Svarīga ir sadarbība ar NVO un pašvaldībām, kā arī ar ministrijām šo VPP realizācijā. Ārzemju eksperti un jauno zinātnieku organizāciju pārstāvji uzsvēra jauno zinātnieku iesaisti projektos un VPP nozīmību.

Konferencē pieņēma dokumentu: Tallin Call for Action (2017, www.eu2017.ee)

Pēdējā atjaunošana 1-11-2017
Powered by Elxis - Open Source CMS