Profesoram Valteram Nollendorfam piešķirts Vācijas Federatīvās Republikas ordeņa „Par nopelniem" 1. škiras Nopelnu krusts

7-12-2017

2017. gada 5. decembrī Vācijas vēstniecībā bija rīkots svinīgs pasākums par godu Vācijas Nopelnu Krusta (I Šķira) piešķiršanai LZA Goda loceklim, prof. Valteram Nollendorfam. Vācijas vēstnieks Rolfs Šute profesoram veltītajā Laudatio teica, ka pasniegt Vācijas federālā prezidenta piešķirto Nopelnu krustu katram vēstniekam ir liels gods un šajā reizē tas ir vēl vairāk īpašs, jo ordeni saņem izcila personība. Vēstnieks atgādināja prof. V. Nollendorfa dzīves faktus, īpaši uzsverot profesora darbību Vācijā. Dzīvojot ASV, viņš ir studējis vācu literatūru un akadēmisko mūžu pavadījis kā vācu filoloģijas profesors Viskonsina-Madisonas Universitātē, izņemot divus periodus, kad viņš strādāja Vācijā. Laikā no 1970. gada līdz 1971. gadam viņš vadījis akadēmisko programmu amerikāņu studentiem Alberta Ludviga Universitātē Freiburgā un no 1988. gada līdz 1989. gadam viņš bijis Latviešu ģimnāzijas Minsterē/Vestfālē vadītājs.

1996. gadā prof. V. Nollendorfs atgriezās Latvijā. Viņš nenogurstoši darbojies, veidojot Latvijas Okupācijas muzeju. Viņa nopelni un nozīme pārsniedz Latvijas robežas - muzeja apmeklātāju vidū bijušas arī daudzas augstas Vācijas amatpersonas. Viņš ir spējis sniegt objektīvu skatījumu tā laika posma izvērtējumā, kad Latviju bija okupējusi nacistiskā Vācija - ne tikai muzejā, bet arī daudzos priekšlasījumos un citos zinātniskos devumos.

2017. gada augustā prezidents V. Šteinmeiers pats apmeklēja Okupācijas muzeju, lai prof. Valteram Nollendorfam piešķirtu augsto apbalvojumu. Ordeņa piešķiršanas tekstā teikts: Atzinībā par īpašiem nopelniem Vācijas Federatīvās Republikas labā es piešķiru profesoram V. Nollendorfa kungam Vācijas Federatīvās Republikas ordeņa „Par nopelniem" 1. škiras Nopelnu krustu. Berlīnē, 2017. gada 6. septembrī. Federālais prezidents (paraksts) Franks Valters Šteinmeiers.

Pasākuma viesu priekam Vācijas vēstniecība bija sagatavojusi plašu muzikālu priekšnesumu - pianistes Aurēlijas Šimkus koncertu. Pianiste demostrēja savu spožo talantu, izpildot Johana Sebastiana Baha, Johanesa Brāmsa, Aleksandra Skrjabina, Frederika Šopēna un Ferenca Lista kompozīcijas.

Pasākums notika Rīgā, Vācijas federatīvās Republikas vēstnieka rezidencē Mežaparkā.

Pēdējā atjaunošana 7-12-2017
Powered by Elxis - Open Source CMS