Gleznotājas Ances Gricmanes izstādes "Abstraktā ainava" atklāšana š.g. 16. janvārī

3-01-2018

Gleznotājas Ances Gricmanes "Abstraktā ainava" ekspozīcija
Latvijas Zinātņu akadēmijas 2. stāvā apskatāma 2.01-15.02.2018.
Atklāšana 16. janvārī plkst. 13.00


Ance Gricmane
Sakrālā abstrakcija

Māksliniece Ance Gricmane (1987) ir jaunās paaudzes Latvijas māksliniece, kuras uzstādījums mākslā ir individuāls un jaunradošs. Jau pirmsākumos māksliniece centusies meklēt vienojošo starp mūziku un mākslu, izmantojot glezniecības izteiksmes līdzekļus. Ance bieži savos darbos izmanto autortehniku, lai paspilgtinātu gleznošanas virsmu, piešķirot mākslai spēju pārvarēt fizisko telpu un laiku. Māksliniece, sadarbojoties ar mūziķiem un komponistiem, attīstījusi sinestēzijas konceptu mākslā. Sinestēzija ir kognitīva spēja uztvert skaņu vizuālā formā.

Pati māksliniece raksturo savus darbus kā mūzikas ritma un skaņas krāsu mijiedarbību. Šāds koncepts ne tikai uzrunā mākslas mīļotājus, bet arī pieved tuvāk abstraktās mākslas izpratnei. "Abstraktā glezniecība ir kā spogulis, kurā Tu ieskaties savā dvēselē" - tā Ance Gricmane.

Latvijas Zinātņu akadēmijā apskatāmā izstāde "Abstraktā ainava" veidota tā, lai jaušama pāreja no reālās glezniecības uz tēlaini abstrakto. Autore iedvesmojusies arī no Latvijas komponista Andreja Selicka daiļrades.

Ance Gricmane izglītību Ieguvusi Latvijas Kristīgajā akadēmijā (2010.gads), maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā (2013.gads).

Kopš 2010.gada māksliniece piedalījusies gan vietēja, gan starptautiska mēroga izstādēs Eiropā un ASV. Viena no pēdējām personālizstādēm "Ego II" tika izstādīta Rietumu Bankas galerijā, Rīgā, Latvijā (2015) un Rigensis Bankā, Rīgā, Latvijā (2017). 2016.  gadā māksliniece izveidoja labdarības pasākumu Stāmerienas pils atjaunošanai Gulbenē. Tajā pašā gadā piedalījās RIXC Open Fields starptautiskā zinātnes un mākslas konferencē, kurā lasīja lekciju "Sinestēzija - skaņas redze. Fenomens kā iedvesmas avots."  

No 2018. gada 11. janvāra līdz 2018. gada 9. martam apskatāma arī mākslinieces personālizstāde Vitebskas Laikmetīgās mākslas centrā Baltkrievijā.

Pašlaik māksliniece atrodas akadēmiskajā pārtraukumā un izstrādā doktora darbu Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantūras nodaļā. Bijusi viespētniece Greifswaldes Universitātē Vācijā un Tartu Universitātē Igaunijā. Viņa mācījusies arī Aristoteļa Universitātē Tesalonikos, Grieķijā un apmeklējusi atvērtās lekcijas laikmetīgajā mākslas skolā Staedelschule, Frankfurtē pie Mainas, Vācijā.

Pēdējā atjaunošana 3-01-2018
Powered by Elxis - Open Source CMS