Atklāj izgudrotājam Valteram Capam un fotoaparātam Minox veltītu izstādi

20-01-2018

Ceturtdien, 25. janvārī, plkst. 17 Latvijas Fotogrāfijas muzejā atklās izstādi „Pasaule ar Minox. Riga", kas veidota sadarbībā ar Latvijas Dizaineru savienību un ir veltīta pasaules atzinību ieguvušajam fotoaparātam Minox un tā izgudrotājam Valteram Capam (Walter Zapp, 1905-2003)*.

Vairāk šeit (pdf).


Informācija:
Dace Saveiko
Latvijas Fotomuzeja Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts:

*Valters Caps dzimis Rīgā 1905. gada 4. septembrī baltvācu ģimenē. Kopā ar ģimeni 1921. gadā pārcēlās uz dzīvi Tallinā, kur strādāja līdz 1936. gadam. 1932.-1936. gadā Valters Caps realizēja savu ideju par miniatūra fotoaparāta izveidošanu, ar draugu finansiālu atbalstu izgatavoja tā pirmo eksemplāru. Izgudrotājs nesastapa interesi par to ne Igaunijā, ne slavenajā vācu fotofirmā AGFA. Turpretī dzimtenē Latvijā rūpnīca VEF Rīgā to uzņēma ar izpratni. Tas bija risks, jo rūpnīca neko tamlīdzīgu līdz tam netika ražojusi. 1936. gada rudenī V. Caps pārcēlās uz Rīgu un kopā ar latviešu inženieriem un konstruktoriem Eduarda Bērziņa vadībā ķērās pie tehnoloģiskās izstrādes aparāta rūpnieciskai ražošanai. 1937. gadā tapa fotoaparātu eksperimentālā partija, bet tā sērijveida ražošana sākās 1938. gadā. Uz fotoaparāta bija iegravēts: "VEF. Minox. Riga. Made in Latvia". Patenti ar VEF un Valtera Capa vārdiem vispirms tika reģistrēti Somijā, bet pēc tam vēl vairāk nekā 20 valstīs (Austrālijā, ASV, Kanādā, Vācijā, Francijā, Argentīnā, Lielbritānijā u. c.). No 1937. līdz 1942. gadam VEF saražoja aptuveni 17 000 kameru, kuras eksportēja uz visām attīstītākajām pasaules valstīm.

Valters Caps dzīvoja un strādāja Rīgā līdz 1941. gadam, kad pārcēlās uz Vāciju, kur strādāja Berlīnē firmā AEG līdz 1945. gadam. 1945. gadā kopā ar Rihardu Jirgenu Veclāras pilsētā (Vācija) nodibināja uzņēmumu Minox GmbH. Uzņēmums izgatavojis apmēram miljonu fotoaparātu. Iela, kurā atrodas Minox GmbH galvenās ēkas, nosaukta V. Capa vārdā. Kopš 1950. gada izgudrotājs dzīvoja Šveicē un nodarbojās ar aprēķiniem un konstruēšanas darbiem miniatūrās fotogrāfijas jomā.

2001. gadā Valters Caps pēc 60 gadu prombūtnes atkal ciemojās Latvijā un Igaunijā. 3. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš svinīgā sēdē viņam pasniedza LZA Goda doktora diplomu un teica: „Šodien mēs visi apzināmies, ka esam vēsturiska notikuma liecinieki. Mūsu vidū ir cilvēks, kurš savulaik izveidojis unikālo "Minox" aparātu, kas devis tik lielu labumu Latvijai, nesot mūsu zemei augsto tehnoloģiju laukā vislielāko slavu, ko neatkarīgā Latvija ir piedzīvojusi. Šodien viņš no savas dzimtenes, no Rīgas, no Latvijas Zinātņu akadēmijas un no Latvijas zinātnieku un inženieru saimes saņem pelnīto atzinību [...] "Minox" fotoaparāts joprojām ir izplatīts visā pasaulē. Joprojām to ražo".

2004. gadā Latvijas Zinātņu akadēmija kopīgi ar Latvijas Republikas Patentu valdi un firmas Minox GmbH atbalstu iedibināja Valtera Capa balvu, ko piešķir par labāko izgudrojumu, kas guvis atzinību arī ārpus Latvijas robežām.  Balvas laureāti ir bijuši B. Joffe, R. Kalniņš (2005), J. Upatnieks (2007), R. Skuruls (2009), M. Ābele, K. Lapuška (2011), J. Spīgulis (2013), I. Kalviņš (2015) un E. Sūna (2017).

Powered by Elxis - Open Source CMS