Izstādes "Abstraktā ainava" atklāšana Latvijas Zinātņu akadēmijā

26-01-2018

2018. gada 16. janvārī, klātesot LZA senatoriem un darbiniekiem, un mākslinieces talanta cienītājiem notika gleznotājas Ances Gricmanes (1987) izstādes "Abstraktā ainava" atklāšana.

Sveicot mākslinieci, LZA prezidents Ojārs Spārītis izteica gandarījumu par to, ka izstāde iepriecina un uzrunā mākslas cienītājus LZA sienās. "Katrā latviešu abstraktajā bildē un tēlotājmākslas darbā mēs varam ieraudzīt to, cik viņā ir Latvijai tīkamie miglainie rīti vai saules lēkti, vai rieti un vēl līdzīgas noskaņas. Līdzīgi kā tas bijis lietuvietim M. K. Čurļonim, kuru uzrunājusi gan reliģija, gan mūzika, gan citi iracionāli pārdzīvojumi. Ķīmiķi, fiziķi varbūt nemaz nezina, cik stundu, dienu, nakšu paiet māksliniekam, kamēr viņš uzliek uz audekla vai kartona to, kas ir bijis viņa idejas atspulgs, un atrastu to korelāciju caur šīm emocijām uz krāsu pasauli. Esmu pateicīgs, ka A. Gricmanes kundze ir uzticējusi akadēmijai šos savus darbus, un tie bagātina mūs šajā ziemas periodā, kad krāsu dabā tik daudz nav. Mēs smeļamies spēku no tiem, iedvesmojamies, un ticiet, tas nepaliek nepamanīts,"  uzsvēra O. Spārītis.

Mākslinieks Jānis Anmanis, akcentējot šī mirkļa skaistumu un nozīmību, kura liecinieki ir visi klātesošie, uzteica gleznās vērojamo lidojumu un mākslinieces smalko iekšējo izjūtu. Viņš aicināja nevis analizēt un vērtēt Ances gleznas, bet tās sajust.

Šo domu turpināja arī LZA viceprezidents Andrejs Krasņikovs, uzsverot, ka dzīvojam laikmetā, kad strauji mainās priekšstati par mākslu, tā ir ļoti sarežģīti saprotama - iekšējās sajūtas māksla. Viceprezidents atzīmēja, ka, pārejot no figurālās mākslas uz nefigurālo mākslu, meklējot šos virzienus, punktus, Latvijas māksliniekiem atkal ir iespēja apliecināt sevi Eiropas kontekstā.

Atbildes runā māksliniece A. Gricmane pateicās profesoram O. Spārītim par iespēju rīkot izstādi LZA un uzsvēra: "Tas ir liels gods izstādīt savus darbus zem Latvijas Zinātņu akadēmijas ģerboņa. Mans glezniecības ceļš - tā ir mana iekšējā pasaule, ar kuru es nedalos. Skatieties un sajūtiet! Zinātne un māksla... Šis ir laikmets, kad mākslai ir jāiet kopā ar zinātni.  Ja māksla apstāsies un nedos roku zinātnei, tad viņa neturpināsies. Vismaz tas ir tas, ko redzu, kas notiek pasaulē. Un arī pie mums, droši vien. Un LZA to jau ir izdarījusi - savedusi kopā zinātni un mākslu!"

I. Boldāne-Zeļenkova


Māksliniece A. Gricmane un LZA prezidents O. Spārītis izstādes atklāšanā Foto A. Edžiņa

Powered by Elxis - Open Source CMS