PASNIEGTAS 2017. GADA BALVAS ZINĀTNĒ

24-02-2018

2018. gada 16. februāra pēcpusdienā LU Akadēmiskā centra Dabas mājā Magnum auditorijā pulcējās zinātnieki, zinātnes administrētāji, atbalstītāji un draugi, lai suminātu 2017. gada balvas zinātnē laureātus. Svinīgo apbalvošanas ceremoniju ievadīja LZA prezidenta Ojāra Spārīša uzruna, kurā viņš vēlreiz atgādināja šī pasākuma mērķi - ne vien lepoties ar Latvijā jau atzītu un jaunu zinātnieku sasniegumiem un izzināt, ko Latvijas zinātne ir atklājusi jaunu milzīgajā jaunās informācijas, zināšanu un pasaules pieredzes okeānā, bet arī saprast, kā šie izgudrojumi, pētījumi un inovācijas spēj stiprināt valsts ekonomiku un aizsardzību. Pasākuma goda viesis, eksprezidents Andris Bērziņš izteica gandarījumu, ka šī gada laureātu veikums "ir precīzi tēmēts uz Latviju, uz Latvijas attīstību" un uzsvēra savu pārliecību, ka Latvijas nākotne un drošība ir "nevis raķetēs, bet cilvēku galvās".

Laureāti saņēma apsveikumus arī no klātneesošajiem valstsvīriem.

"Jau pērn Latvija saņēma augstu novērtējumu starptautiskajos inovāciju reitingos - Globālajā Inovāciju indeksā un Eiropas Komisijas publicētajā Eiropas inovācijas rezultātu pārskatā, apliecinot, ka ejam pareizā virzienā - uz mērķtiecīgu inovācijas politikas attīstību, kas sekmēs produktivitātes un preču ar augstu pievienoto vērtību ražošanas pieaugumu, kas ārkārtīgi nepieciešams Latvijas ekonomikas straujākai izaugsmei. Tomēr mēs nevaram apstāties un mums jāturpina īstenot pasākumus uzņēmējdarbības vides pilnveidošanai, cilvēkresursu attīstībai un Latvijas rūpniecības atbalstam, kas sekmēs inovācijas attīstību Latvijā," savā vēstījumā par zinātnes un inovāciju lomu valsts attīstībā pauda Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Savukārt, izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis akcentējot to, ka gada nozīmīgākie sasniegumi zinātnē ir gan teorētiskajā, gan lietišķajā zinātnē, uzsvēra, ka "tas ir ļoti svarīgi, jo redzam, ka Latvijas zinātnieki veido gan zināšanu bāzi uz kā pamata var attīstīt produktus un tehnoloģijas, gan pašus produktus un tehnoloģijas ar augstu pievienoto vērtību. Tāpat ir nozīmīgi, ka pētniecība Latvijā ir vienlīdz augstā līmenī kā dabas zinātnēs un inženierzinātnēs, tāpat arī sociālajās un humanitārajās zinātnēs."

RSU pētnieces Dr.biol. Ineses Čakstiņas un Eiropas Komisijas ekonomista Mārtiņa Zemīša profesionāli nu atraktīvi vadītā ceremonijā tika pasniegti apbalvojumi 2017. gada 12 nozīmīgāko zinātnes sasniegumu autoriem un autoru kolektīviem un seši LZA prezidenta atzinības raksti. Balvu pasniedzēju vidū bija Latvijas lielāko universitāšu rektori, zinātnisko institūciju direktori, ministriju pārstāvji.

Balvu pasniegšanas ceremoniju papildināja atpazīstami skaņdarbi Raimonda Ozola un Raimonda Macata lieliskā izpildījumā.

I.Boldāne-Zeļenkova

Powered by Elxis - Open Source CMS