LZA prezidenta O. Spārīša uzruna pasākuma "2017. gada nozīmīgākie zinātnes sasniegumi" atklāšanā

24-02-2018

LATVIJAS ZINĀTŅU AKADĒMIJAS PREZIDENTA OJĀRA SPĀRĪŠA UZRUNA
PASĀKUMA "2017. GADA NOZĪMĪGĀKIE ZINĀTNES SASNIEGUMI"
ATKLĀŠANĀ 2018. GADA 16. FEBRUĀRĪ

Kā jau daudzus gadus Latvijas Zinātņu akadēmija rīko mūsu valsts zinātnei nozīmīgus svētkus - aizgājušā gada ievērojamāko sasniegumu godināšanas pasākumu. Tas šogad tiek veltīts valsts simtgadei, un, es ceru, ka iegūst arvien lielāku nozīmi pašu zinātnieku vidū, radot viņiem gandarījumu par savu veikumu. Esmu pārliecināts, ka šie svētki aizvien vairāk nozīmē arī mūsu sabiedrībai, kura ar jūsu interviju un mēdiju palīdzību jau kopš jaunā gada pirmajām dienām ar interesi seko līdzi novitātēm kā teorētiskajās tā praktiskajās zinātnēs, humanitārajos un lietišķajos pētījumos. Mūsu mērķis nav tikai lepoties ar pazīstamu zinātnieku sasniegumiem, bet iepazīt aizvien jaunu Latvijā izglītību ieguvušu un savu zinātnieka karjeru veidojošo pētnieku vārdus, izprast, ko Latvijas zinātne ir atklājusi jaunu milzīgajā jaunās informācijas, zināšanu un pasaules pieredzes okeānā un kā šie izgudrojumi, pētījumi un inovācijas spēj stiprināt valsts ekonomiku un aizsardzību, būt saistoši Latvijas uzņēmējdarbībai un interesanti mūsu sadarbības partneriem globālajā pasaulē.

Šodien Latvijas Universitātes Dabas mājā kā vienā no visjaunākajiem un modernākajiem mūsdienu zināšanu apguves un pētniecības centriem mūsu zemē Latvijas Zinātņu akadēmija vēlas godināt zinātnes sasniegumu autorus un autoru kolektīvus 18 nominācijās, piešķirot tām vietu zinātnes vēsturē, iepriecinot ar svētku noskaņojumu un pagaidām vēl par pētnieciskā sasnieguma novērtējumu piešķirot tikai diplomu. Divpadsmit no tām tiek apbalvotas ar Latvijas Zinātņu akadēmijas nodaļu vērtēšanas žūriju, Prezidija un Senāta akceptētiem diplomiem. Bet zinātniskajiem pētījumiem ne mazāk izcilās sešās nominācijās tiek piešķirts LZA prezidenta pateicības raksts, atzīmējot zinātniski pētniecisko kolektīvu, individuālo pētnieku ar patentiem, publikācijām un monogrāfijām vainagotos atradumus fundamentālajās un praktiskajās zinātnēs, kā arī vēstures un sociālo zinātņu pētījumos.

Pirms es dodu vārdu eksprezidentam Andrim Bērziņa kungam kā manis augstu vērtētam valstsvīram, kurš vairāk nekā jebkurš cits no mūsu valsts vadītājiem ir rūpējies par valsts politikas un ekonomikas saskaņotu virzību uz tautsaimnieciski sekmīgu rezultātu, vēlos pateikties šī pasākuma lielākajiem atbalstītājiem: pirmoreiz, bet cerams, ka ne pēdējo, gada nozīmīgāko sasniegumu zinātnē godināšanas ceremoniju finansiāli ir atbalstījusi mūsu Izglītības un zinātnes ministrija. Par ievērojamu šī pasākuma sponsoru jau atkārtoti man ir gods nosaukt SIA LNK Group un tā Valdes priekšsēdētāju Aleksandru Milova kungu, A/S Siltumelektroprojekts padomes priekšsēdētāju Mhitaru Mhitarjana kungu, A/S Dzintars Valdes priekšsēdētāju Iļju Gerčikova kungu, farmācijas uzņēmuma ROCHE Latvija direktoru Raulu Vēliņa kungu, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes locekli un SIA "Dati Group" valdes priekšsēdētāju Aldi Gulbja kungu, uzņēmējus un LZA Goda mecenātus Ivaru Strautiņu un Ati Sausnīša kungus. Šie svētki nevarētu notikt bez labvēlības un cieņas pilnās attieksmes, ko ar savu talantu Latvijas zinātniekiem apliecina mūziķi Raimonds Ozols un Raimonds Macats, sadarbības partneri SIA Mediju Tilts un uzņēmums "Sala", kā arī Latvijas Zinātņu akadēmijas Zinātnes Fonds, kura organizatoriskā un finansiālā darbība ļauj šādiem zinātnes svētkiem iegūt vajadzīgo publicitāti, lai kļūtu par nozīmīgu mūsu valsts intelektuālā snieguma apliecinājumu.

Pieņemiet neklātienē Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, ministru prezidenta Māra Kučinska, Izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska un vairāku nozaru ministru personiski izteiktos cieņas apliecinājumus un sveicienus, ko ar dziļu atvainošanos, aizbildinoties ar neizbēgamu prombūtni, vēlējās paust visi minētie politiķi. Toties atļaujiet man nolasīt Latvijas vēstnieces Francijā un LZA Goda locekles Ainas Nagobads Ābols kundzes lakonisko sveicienu. Tas skan tā: "Ar visaugstāko cieņu, apbrīnu un patiesu sirsnību sveicu visus klātesošos šajos tradicionālajos Latvijas zinātnieku izcilāko sasniegumu sumināšanas svētkos! Sirsnībā - Aina Nagobads Ābols".

Skaistus un visā Latvijā pamanāmus mums visiem zinātnes svētkus!

Powered by Elxis - Open Source CMS