LZA NODAĻĀS

8-03-2018

Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļa

Izraēlas dokumentālās filmas "Atmiņu lādes" demonstrēšana
Latvijas Zinātņu akadēmijā

Otrdien, 6. marta pēcpusdienā Latvijas Zinātņu akadēmijas Sēžu zālē, klātesot LZA locekļiem, darbiniekiem un citiem interesentiem, notika Izraēlas režisora Borisa Mafcira dokumentālās filmas "Atmiņu lādes" (Drawers of Memory) noskatīšanās. Pirms dokumentālās filmas demonstrēšanas šī pasākuma iniciators - LZA goda doktors Leo Dribins - teica nelielu uzrunu, kurā iepazīstināja ar tās režisora personību un filmas tapšanas ieceri.

Filmas režisors Boriss Mafcirs līdz 1971. gadam ir dzīvojis Rīgā. Par vēlmi izbraukt no Padomju Savienības viņš apsūdzēts par dalību cionistu kustībā un zināmu laiku pavadījis VDK pagrabos Stabu ielā.

Dokumentālā filma ir daļa no režisora īstenotā starptautiskā projekta. Tā veltīta holokaustā Latvijā bojāgājušo piemiņai. "Atmiņu lādēs" atklāti Latvijas Nacionālajā vēstures arhīvā realizētā projekta ietvaros trīs arhīva darbinieču neatlaidīgie centieni noskaidrot, izpētīt un nosaukt vārdā līdz šim anonīmos holokausta upurus. Lādes saturu papildināja holokausta liecinieku, t.sk. LZA goda doktoru Marģera Vestermaņa un Leo Dribina stāstījumi. Filmēšanas grupa strādāja vairākās Latvijas pilsētās - Kuldīgā, Talsos, Liepājā, Preiļos, Ludzā, Bauskā, Rīgā, izzinot kā tajās tiek uzturēta atmiņa par ebreju klātbūtni pilsētā un viņu traģisko likteni. Filmā parādīts ir arī jomas ekspertu viedoklis - muzeja "Ebreji Latvijā" direktors Iļja Ļenskis iedziļinājās ebreju vēstures Latvijā jautājumos, bet LU Sociālo zinātņu fakultātes docents Didzis Bērziņš vērtēja holokausta piemiņas aspektus mūsdienu sabiedrībā.

Filma ieskaņota angļu, latviešu, krievu un vācu valodā, subtitri - latviešu valodā.

Papildu informāciju par režisoru un viņa filmu projektiem atrodama: http://www.holocaustinussr.com/films-en/.

Ilze Boldāne-Zeļenkova

Powered by Elxis - Open Source CMS