IN MEMORIAM

8-03-2018

ZIGMS ZINKEVIČS
(04.01.1925.-20.02.2018.)

Skumjās paziņojam, ka šī gada 20. februārī 94 gadu vecumā miris Viļņas Universitātes profesors, Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis Zigms Zinkevičs (dzimis 1925. gada 4. janvārī Jodošos). Viņš bija daudzu lituānistu un baltistu skolotājs, autoritāte, pasaulē labi pazīstams Lietuvas humanitāro zinātņu pārstāvis.

Mēs esam zaudējuši pasaulslavenu lituānistu un baltistu, lietuviešu valodas vēsturnieku, dialektologu, onomastu, vairāku ārvalstu zinātņu akadēmiju locekli, vairāku universitāšu goda doktoru. Zigms Zinkevičs izglītību ieguva Viļņas (Valsts) universitātē, kas kļuva arī par viņa galveno darba vietu, kur viņš nostrādāja līdz 1994. gadam. Šeit Zigms Zinkevičs bija Vēstures un filoloģijas fakultātes prodekāns, Lietuviešu valodas un Baltu filoloģijas katedras vadītājs, profesors; šeit viņš radīja nozīmīgākos zinātniskos darbus, šeit izaudzināja vairākas lietuviešu valodnieku paaudzes, kas strādā gan daudzās Lietuvas augstākajās mācību iestādēs un zinātniskajās institūcijās, gan ārvalstu universitātēs.

Fenomenālais talants, daudzpusība un darbaspējas - tās ir profesora raksturīgākās īpašības un, protams, cilvēciskais valdzinājums.

 Lietuviešu valodniecības un baltistikas pētījumus Zigms Zinkevičs ir bagātinājis ar 15 vērtīgām monogrāfijām, tostarp 7 apjomīgiem lietuviešu valodas vēstures sējumiem, vairākiem simtiem zinātnisku rakstu, kā arī plašai sabiedrībai domātām populārzinātniskām publikācijām un neaizmirstamām un aizraujošām lekcijām. Pateicoties profesoram Zigmam Zinkevičam, Viļņa pēckara okupācijas laikā kļuva par pasaules baltistikas centru. Būdams Lietuvas izglītības un zinātnes ministrs (1996-1998), viņš ir devis ieguldījumu arī augstākās izglītības un zinātnes attīstībā. Viņam līdz pat mūža pēdējām dienām interesēja lietuviešu valodniecības, izglītības un kultūras stāvoklis, augstākās izglītības reforma.

 Zigma Zinkeviča zinātniskā darbība un sabiedriskā aktivitāte novērtēta ar Lietuvas un ārvalstu apbalvojumiem, goda nosaukumiem. 1995. gadā viņš ir ievēlēts arī par Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju locekli.

Līdzjūtība Zigma Zinkeviča kolēģiem un tuviniekiem! 

Latvijas Zinātņu akadēmija

Powered by Elxis - Open Source CMS