Ekspertu konsīlija „VDK ēna pār Latviju - ko vēlas sabiedrība?" slēdziens

13-03-2018

Latvijas Zinātņu akadēmijas Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas rīkotā
ekspertu konsīlija
„VDK ēna pār Latviju - ko vēlas sabiedrība?"
SLĒDZIENS

Konsīlijs notika Latvijas Zinātņu akadēmijas Augstceltnē 2018. gada 14. februārī.

Konsīlijā bija aicināti piedalīties Eiropas Parlamenta deputāti no Latvijas, Latvijas Saeimas komisiju, Valsts prezidenta kancelejas, Valsts Kancelejas, Kultūras ministrijas, Tieslietu ministrijas un ar sabiedrības attīstību saistītu valsts un sabiedrisku institūciju pārstāvji, neatkarīgi eksperti.

Konsīlijā piedalījās: Ojārs Spārītis, LZA prezidents; Guntis Zemītis, LU Latvijas vēstures institūta direktors; Arno Jundze, Rakstnieku savienības priekšsēdētājs; Zbigņevs Stankevičs, Rīgas arhidiecēzes arhibīskaps-metropolīts; Mārtiņš Kaprāns, Kultūras ministres ārštata padomnieks sociālās atmiņas un publiskās vēstures jautājumos; Indulis Zālīte, bijušais Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) vadītājs; Māra Sprūdža, Latvijas nacionālā arhīva direktore; Jānis Streičs, kinorežisors; Guntis Eniņš, nodibinājuma ASF „Dabas retumu krātuve" valdes vadītājs;  Egils Levits, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis; Kristīne Saulīte, Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdētāja; Arnolds Babris, AS "Brīvais vilnis" valdes priekšsēdētājs.

Konsīlija mērķis bija izvērtēt pašlaik aktuālo VDK kartotēkas atvēršanas tēmu sabiedrības attīstības aspektā.

Konsīlijā tika meklēta atbilde tikai uz vienu jautājumu - ko vēlas Latvijas sabiedrība, domājot par pagātnes mantojumu - sadarbību ar padomju laika valsts drošības iestādēm.

Bija noteikti trīs meklējumu virzieni:

1) vai sabiedrība vēlas atjaunot taisnīgumu/ atriebt pāridarījumu - pret ko, kādā veidā, ko un kā sodīt?

2) vai sabiedrība vēlas pasargāt valsti no „čekas aģentiem" - no kā konkrēti un kādā veidā?

3) vai jauniešiem VDK maisu problēma ir tikpat nozīmīga kā vidēja vecuma cilvēkiem, VDK maisu iemītniekiem un viņu līdzgaitniekiem?

Trešo jautājumu izdevās risināt tikai daļēji, jo jaunieši atteicās piedalīties konsīlijā, skaidrojot, ka viņiem nav interese pa šādu jautājumu, tas uz viņiem neattiecas.

Slēdziens pieejams šeit.

Powered by Elxis - Open Source CMS