LZA atklās Laimdotas Junkaras darbu izstādi „SIENAS"

22-03-2018

Ap mani visur ir sienas.  Sienas, aiz kurām var patverties. Gan vecie laukakmeņu mūri, gan pildrežģa sienas. Koku lapotņu blīvās sienas ap manu māju.  Milzīgs ceriņkrūms kā siena. Dāliju krūma siena. Bet man pietek ar nelielu fragmentu no visas šīs bagātības: sienas daļa, daži akmeņi, viens ķieģelis vai zieds krūmā un saules klātbūtne. Saule atmirdz uz mūriem, saules gaisma izlaužas cauri biezajam lapotnēm un tas ir nozīmīgi.

Laimdotas Junkaras darbu izstāde Latvijas Zinātņu akadēmijas izstāžu zālē būs atvērta no 4. aprīļa līdz 15. maijam. Tikšanās ar autori 17. aprīlī plkst. 13.

Laimdota Junkara dzīvo un strādā Ventspils novada Ugāles pagastā. Latvijas Mākslinieku savienības biedre no 1986. gada. Ventspils mākslinieku grupas dalībniece. Darbu izstādes  Ventspili, Talsos, Liepājā un vēl vairākās citās Kurzemes pilsētās, kā arī vairākās Rīgas mākslas galerijās.

Gleznojumi ir kā atmiņu stāsti par dabā piedzīvotām sajūtām. Izstādei izvēlēti darbi no cikla par sienām, kā arī vairāki lauku tematikai veltīti darbi.

Laimdota Junkara dzimusi 1951. gadā Rīgā. Strādājusi Rīgas Centrālajā bibliotēkā un 1973. gadā ar LZA kori „Gaismaspils" piedalījusies Dziesmu svētkos. Strādājusi J.Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzejā. 1979. gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļu un pārcēlusies uz Ugāli.  Izstādēs piedalās no 1978. gada. LMS biedre no 1986. gada. Mākslas pedagoģe un novadpētniece, vairāku grāmatu autore. Ventspils mākslinieku grupas dalībniece. Ugāles mākslas studijas vadītāja.

Aktīva izstāžu darbība: personālizstādes rīkotas ne vien Ventspilī, Talsos, Liepājā un citur, bet arī vairākās Rīgas mākslas galerijās. Darbu tematika: dabā pārdzīvoto sajūtu atmiņu stāsti.

Nozīmīgākie apbalvojumi: Brāļu Brastiņu balva Latviskas Latvijas labad (2000) par akvareļiem, Kultūras ministrijas balva (2004) par novadpētniecību.

Darbi atrodas Ventspils un Talsu muzejos, galerijas Daugava krājumā, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

Pēdējā atjaunošana 23-03-2018
Powered by Elxis - Open Source CMS