MŪSU VELTE LATVIJAS SIMTGADEI

23-03-2018

Šogad noslēdzas valsts pētījumu programma "Letonika: Latvijas vēsture, valoda, kultūra un vērtības", kuras atbildīgā institūcija ir Latvijas Zinātņu akadēmija. Viens no galvenajiem šīs programmas padarītajiem darbiem četru gadu garumā ir tikko pabeigtais akadēmisko rakstu krājums "Latvija un latvieši" divos sējumos, katrs trīs valodās (latviešu, angļu un krievu). Akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā krājumu veido tuvu pie pussimts zinātnisku rakstu par Latvijas vēsturi, kultūru, valodu, zinātni, demogrāfiju, kultūrainavu, politisko un ekonomisko vēsturi, kā arī par latviešiem un citām tautībām, kas dzīvo Latvijā. Rakstu autori - Latvijā kompetentākie zinātnieki šajās jomās - centušies parādīt Latviju un latviešus ārzemniekiem saprotamā veidā, kas būs viena no atšķirībām ar 2013. gadā izdoto četrsējumu krājumu "Latvieši un Latvija". Jaunais krājums atšķirsies ar tēmu izvēli - tās būs vairāk piemērotas un noderīgas ārzemju lasītājam, kas vēlēsies uzzināt pašu svarīgāko par Latviju un latviešiem.

Krājumu papildina plašs ilustratīvais materiāls - vairāk nekā 540 fotogrāfijas, 90 diagrammas un tabulas, 30 kartes.

Krājuma izdošana nebūtu iespējama bez sponsoru atbalsta un šoreiz tie ir Latvijas Zinātņu akadēmijas goda mecenāti Pēteris Avens un Juris Savickis. Taču daļa naudas iegūta aizņēmuma veidā, kas nozīmē, ka krājuma izplatīšana nebūs bez maksas.

Latviešu un angļu izdevumu atvēršanas svētki iecerēti jau aprīļa beigās. Īsi pirms 4. maija ceram šādi atzīmēt arī mūsu neatkarības atjaunošanas gadadienu un Latvijas simtgadi.

Tālavs Jundzis,
LZA ārlietu sekretārs

Powered by Elxis - Open Source CMS