ARODBIEDRĪBA INFORMĒ

9-11-2008

Par Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības aktivitātēm oktobrī – novembrī

Septembrī notika LIZDA sarunas ar IZM Zinātnes un tehnoloģiju departamentu par zinātnes finansējumu un pievienotās vērtības nodokļa piemērošanu zinātniskajiem pētījumiem. LIZDA norādīja, ka tas ir neadekvāts lēmums situācijā, kad plānots zinātnes finansējuma samazinājums.

2008.gada 3.oktobrī notika LIZDA organizētā Augstākās izglītības un zinātnes sekcijas tikšanās ar IZM valsts sekretāru M.Gruškevicu, valsts sekretāra v. K.Vāgneri, Investīciju departamenta direktori I.Štāli. Tikšanās laikā M.Gruškevicam tika iesniegts LZA Arodorganizāciju padomes 2008.g. 20.oktobra lēmums par situāciju zinātnē saistībā ar 2009.gada budžeta projektu. Notika aktīva diskusija par zinātnes bāzes finansējumu un grantu finansējumu 2009.gadā, kā arī par 18% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu zinātniskajiem pētījumiem. Puses vienojās par to, ka IZM meklēs problēmas risinājumu.

23.oktobrī LZA Arodorganizāciju Padome izteica atbalstu vairāku zinātnisko institūtu iniciētajai vēstulei par zinātnes finansējumu. Vēstule tika adresēta Latvijas Republikas Prezidentam V.Zatleram, Ministru prezidentam I.Godmanim, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un izglītības un zinātnes ministrei T.Koķei.

24. oktobrī LIZDA iesniedza A.Harbacevičas parakstītu vēstuli par zinātnes finansējuma palielināšanas nepieciešamību LR Saeimas frakcijām un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, kā arī notika LIZDA Zinātnes sekcijas dalībnieku telefona sarunas ar Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju, kurš uzklausīja zinātniekus un solīja strādāt zinātnes finansējuma palielināšanas virzienā.

27. oktobrī IZM valsts sekretāra v. K.Vāgnere uzaicināja LZA Arodorganizāciju padomes pārstāvjus uz sarunām sakarā ar LZA 2.oktobra lēmumu un vēstuli. Sarunās piedalījās LZA Arodorganizāciju padomes priekšsēde M.Kazubierne, vad. pētnieks G. Gerhards, akadēmiķis J.Jansons, IZM Zinātnes un tehnoloģiju departamenta direktore I.Arhipova u.c. Tika apspriests zinātnes finansējuma sadalījums 2009.gadam, un akadēmiķis J.Jansons izteica LZA Arodorganizāciju padomei ciešākas sadarbības piedāvājumu.

27.oktobrī notika sarunas ar Saeimas frakcijas “Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā” priekšsēdi J.Plineru. Sarunā tika akcentēta nepieciešamība palielināt zinātnes finansējumu.

3. novembrī notika sarunas ar Saeimas frakcijas “Tēvzemei un brīvībai” priekšsēdi M.Grīnblatu. Sarunās piedalījās arī LZA Arodorganizāciju padomes pārstāvji (M.Kazubierne, G.Gerhards). M.Grīnblats uzklausīja arodbiedrības viedokli par zinātnes finansējumu, budžeta projektu zinātnei, piekrītot, ka zinātnei jāpalielina finansējums, un rosināja veikt sarunas ar citu frakciju pārstāvjiem par zinātnisko pētījumu, neaplikšanu ar PVN.

3.novembrī tika sagatavota un nosūtīta vēstule IZM Zinātnes un tehnoloģiju departamentam, visām Saeimas frakcijām un neatkarīgajam deputātam A.Štokenbergam ar aicinājumu atcelt, samazināt vai atlikt zinātnisko pētījumu aplikšanu ar PVN, kā arī ar vairākām frakcijām šis jautājums tika apspriests telefoniski, zinot, ka deputāti savus priekšlikumus par šo tēmu drīkst iesniegt līdz 3.novembra plkst. 17.00.

Latvijas Zinātņu akadēmijas Arodorganizāciju padome cer uz Saeimas lēmumu palielināt zinātnes finansējumu un vismaz uz laiku zinātniskajiem pētījumiem atcelt PVN.

Pēdējā atjaunošana 9-11-2008
Powered by Elxis - Open Source CMS