LU Akadēmiskā bibliotēka saņem dāvinājumu - Baltkrievijas zinātniskās grāmatas

19-04-2018

2018. gada 17. aprīlī Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā notika Baltkrievijas zinātnisko grāmatu dāvinājuma prezentācija un svinīga nodošana bibliotēkai, kuru pasniedza Baltkrievijas Nacionālās Zinātņu akadēmijas Jakuba Kolasa Centrālās zinātniskās bibliotēkas direktors, paleogrāfs un vēsturnieks Dr.hist. Aleksandrs Gruša (Александр Груша).

Dāvinājums sastāv no piecdesmit piecām Baltkrievijas zinātniskajām grāmatām. Šie izdevumi atspoguļo Baltkrievijas zinātnieku, galvenokārt Baltkrievijas Nacionālās Zinātņu akadēmijas, jaunāko pētījumu rezultātus, kas tika veikti tādās jomās kā vēsture, etnogrāfija, filozofija, literatūrzinātne, mākslas vēsture un antropoloģija. Starp šīm grāmatām ir fundamentāli, apkopojoši darbi, starptautisko zinātnisko konferenču materiāli, enciklopēdijas, retu izdevumu faksimilizdevumi, fundamentālo pētījumu publikācijas, seno bibliotēku katalogi un vēsturiskā vārdnīca.

Dr.hist. Aleksandrs Gruša zinātniskajā pasaulē pazīstams kā Baltkrievijas vēstures, īpaši, rakstiskās kultūras izveides perioda Lietuvas Lielhercogistē XII-XVI gs. un seno rokrakstu, pētnieks, vēsturisko avotu publikāciju metodiķis, paleogrāfs un bibliogrāfs. Viņš ir vairāk nekā 70 zinātnisko, t.sk. divu monogrāfiju un vairāku arheogrāfisko izdevumu, autors. Viesis ir daudzu apbalvojumu, kas saistīti ar seno rokrakstu izpēti, ieguvējs.

LU Akadēmisko bibliotēku un Baltkrievijas Nacionālās Zinātņu akadēmijas Jakuba Kolasa Centrālo zinātnisko bibliotēku (http://csl.bas-net.by) vieno ilggadēja sadarbība. Pateicoties tam, iepriekšējos gados dāvinājumos saņemtas baltkrievu grāmatas, kas nozīmīgi papildinājušas LU Akadēmiskās bibliotēkas Baltkrievijas Informācijas centra krājumu. Arī LU Akadēmiskā bibliotēka Latvijas simtgades programmas ietvaros 2018. gada 20. februārī Minskā pasniedza Latvijas zinātnisko grāmatu dāvinājumu kā ieguldījumu abu bibliotēku sadarbībā, kopjot baltu tautu kultūras mantojumu. Dāvinājuma mērķis ir popularizēt zināšanas par Latvijas valsti, vēsturi, kultūru un latviešu valodu. LU Akadēmiskā bibliotēka grāmatas un periodiskos izdevumus sarūpējusi sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, LZA Baltijas stratēģisko pētījumu centru, LU Latviešu valodas institūtu, LU Latvijas vēstures institūta apgādu, dažādām Latvijas izdevniecībām un apgādiem.

Dr.h.c.philol. Venta Kocere, LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore, LZA goda doktore

Foto: Jānis Brencis


LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore, LZA goda
doktore Venta Kocere

Baltkrievijas Nacionālās Zinātņu akadēmijas Jakuba
Kolasa Centrālās zinātniskās bibliotēkas direktors
Aleksandrs Gruša, Latvijas Republikas 12. Saeimas
deputāte, Rīgas baltkrievu biedrības "Prameņ"
priekšsēdētāja Jeļena Lazareva, Latvijas baltkrievu
savienības priekšsēdētāja Valentīna Piskunova

Baltkrievijas Nacionālās Zinātņu akadēmijas Jakuba
Kolasa Centrālās zinātniskās bibliotēkas direktors
Aleksandrs Gruša

LU Akadēmiskās bibliotēkas Baltkrievijas
Informācijas centra vadītāja Linda Eltermane

Baltkrievijas Nacionālās Zinātņu akadēmijas Jakuba
Kolasa Centrālās zinātniskās bibliotēkas direktors
Aleksandrs Gruša

Powered by Elxis - Open Source CMS